Nyhet -
Appar, spel och grön IT nya framtidsutbildningar på Campus
Kommer nästa stora succé-app att skapas i Skellefteå? Eller blir det kanske en student här som får en snilleblixt om hur gigantiska miljövinster kan göras med en ny IT-lösning? Med två nya masterutbildningar inom datateknik på Luleå tekniska universitet i Skellefteå ökar möjligheterna.
Med utbildningar inriktade mot datorspelsutveckling, datorgrafik och datornätverk är Campus i Skellefteå sedan länge ett eftertraktat lärosäte som uppskattas av såväl studenter som industri. Genom att lansera två nya utbildningar med tydligt fokus på framtidsområden kopplat till IT tas ett ännu större grepp.
För nu får spelutvecklarna, nätverkarna och grafikerna sällskap. Programmerare för spel, applikationer och det superuppmärksammade utvecklingsområdet ”sakernas internet” (Internet of Things) kommer att antas till utbildningen Datateknik med inriktning mot distribuerade molnsystem, med start hösten 2016.
– Det är en tvåårig utbildning för studenter som vill fördjupa sina kunskaper inom digitala tjänster och system som ligger “i molnet”. Vi lägger starkt fokus på att utveckla studenternas självständighet och forskningskompetens, säger Robert Brännström, universitetslektor.
Men även blivande experter inom hållbar IT, som blir ett allt mer angeläget område i klimatsammanhang, kommer att husera på Campus. Faktum är att utbildningen Distribuerade datorsystem för hållbar utvecklingredan startat på LTU.
– Allt mer energi förbrukas av IT, till och med mer än den globala flygindustrin. Fokus för utbildningen är att göra lagring, kommunikation och bearbetning energieffektivt. Men också att tänka på hållbarhet kopplat till IT i ett bredare sammanhang. Det handlar även om att utnyttja fysiska resurser mer effektivt, säger Karl Andersson, biträdande professor på LTU.
Han bedömer att efterfrågan på studenternas kunskaper är god, och med den färska överenskommelsen mellan världens ledare om ett nytt klimatavtal lär det knappast minska.
– Hittills har en kull gått igenom programmet. Hälften av studenterna fick jobb inom industrin och andra hälften har påbörjat forskarstudier inom området, säger Karl.
Ornela Bardhi är en av studenterna. Hon berättar att hon under utbildningen har startat ett eget företag, Wakiy, en internetbaserat tjänst som går ut på att dela saker man sällan använder med andra runt omkring sig.
– Sharing is the new buying, är vår slogan. På sajten kan användaren se vilka saker som finns att låna, hämta hem dem, använda ett tag och sedan lämna dem vidare till någon annan. Det hjälper oss att bli mer medvetna om hållbar utveckling, säger Ornela som kommer att flytta till Skellefteå för att göra sin masteruppsats.
– Skellefteå är en liten men väldigt intressant stad. Efter examensarbetet vill jag fortsätta med forskarutbildning. Jag tror att LTU är en mycket bra plats för att göra det. Här finns ett nära samarbete med näringslivet och jag tror att det är viktigt om du vill att din forskning ska väckas till liv och inte stanna som ett forskningsprojekt.