Gå direkt till innehåll
Avancerad forskning bedrivs på Rönnskär

Nyhet -

Avancerad forskning bedrivs på Rönnskär

Boliden Rönnskär gör metall av vardagsskrot och bedriver samtidigt avancerad forskning om metallåtervinning.
– Forsknings- och utvecklingsverksamheten är prioriterad och är viktig för vår fortsatta konkurrenskraft, säger Linn Andersson, områdeschef för forskning, utveckling och miljö på Boliden Rönnskär.

 

2012 stod världens största anläggning för återvinning av elektronikskrot, främst kretskort, klar på Rönnskär i Skelleftehamn.
– Vi har totalt en kapacitet på 120000 ton per år. Men vi är duktiga på hela kedjan i vår produktion, säger Linn Andersson, som har 80 medarbetare inom sitt område på C-lab, beläget vid entrén till Rönnskär.

Koppar en framtidsmetall

Rönnskär är ett av världens effektivaste kopparsmältverk och producerar främst koppar, men även guld, silver, bly och zinkklinker.
– Vi får även många frågor om vi återvinner sällsynta jordartsmetaller som exempelvis neodym och lantan, men det gör vi inte för lönsamheten finns helt enkelt inte då mängderna är för små och processerna är andra än de Boliden har för de metaller som utvinns idag, säger Linn.
Däremot anses koppar vara en metall med stor framtidspotential och med goda förutsättningar att öka i efterfrågan.
– För att förbättra levnadsvillkoren och utbyggnad av infrastruktur i världens tillväxtekonomier krävs koppar för elektrifiering av hus, tillverkning av anläggningar, fabriker, bostäder och kontor. Ytterligare koppar krävs i elektriska kraftverk, för omvandling och transport av energi och för utbyggnad av kollektivtrafiken. Dessutom går utvecklingen mot att elkraft genereras från mindre enheter vid exempelvis vindkraft och i varje sådan enhet behövs koppar för att överföra energin till elnätet säger Linn.

Strävar efter minskat avfall

När det gäller guld kommer knappt 50 procent av produktionen från återvinning.
Av den koppar som framställs på Rönnskär kommer cirka en tredjedel från återvinning.
– Vi har dels framställningen av metaller från råvarorna i gruvorna, dels den sekundära marknaden med återvinning av elektronikskrot. Nu jobbar vi mycket med vår avfallshantering, hur vi ska kunna minska vårt eget avfall från processerna och utvinna mer metall ur avfallen. Vi försöker även studera elektronikbranschen för att ligga i framkant och ta reda på hur innehållet i deras kommande produkter kommer att se ut och om vi kan utvinna metallerna i de produkterna, berättar Linn.
Rönnskär vilar på en stolt tradition och stod färdigt för användning 1930.
– Ända sedan 30-talet är vi trygga med hur smältprocesser och smältverk fungerar. Nu arbetar vi med att se över behovet av att införa ”kalla” processer för upparbetning av råvaror. Där kliver vi in i ytterligare ett, för oss nytt, teknikområde och ser över vad vi kan utveckla, säger Linn.

Linn

Linn Andersson, områdeschef för forskning, utveckling och miljö på Boliden Rönnskär.

Utvecklar ny teknik

På Rönnskär arbetar man med att ta fram en ny lakningsprocess, där avfall skall lakas med hjälp av svavelsyra för att utvinna metaller.
– Det finns inte några etablerade processer som kan appliceras på vårt avfall. Tillsammans med andra återvinningsföretag ser vi över vad vi kan göra med lågvärdigt skrot som innehåller låga metallhalter. Dessa material innehåller andra egenskaper som kan nyttjas som till exempel energi. Återvinningsföretagen har dessutom problem för avsättning av dessa typer av material. Till hösten kommer vi att göra ett fullskaligt försök i produktionen, där syftet är att se om vi kan återvinna metallerna men även nyttja energiinnehållet och därmed minska vår egen användning av kol och fossila bränslen. Detta är en win-win lösning, där vi kan minska förbrukningen av kol och återvinna metaller och återvinningsföretagen kan minska problemet med avsättning och behovet av eventuella deponier, förklarar Linn.
På Rönnskär drivs även egen teknikutveckling när det handlar om miljörening.
– Vi ser över möjlig teknikanvändning från andra branscher än vår egen. Vi kommer att testa en vattenrening som används inom kraftbranschen. Vi ser hållbarheten i verksamheten som ett stort fokus. Metallföretag som har världsledande miljöteknik kommer att vara starka i framtiden.

Slutförvaring av avfall

Inom kort inleds byggnationerna av ett underjordsförvar, som kommer att ligga cirka 300 meter under jord nedanför parkeringen vid C-labb och som ska slutförvara avfall. Rampen beräknas vara klar 2017, och någon gång 2019-2020 räknar man med att kunna börja nyttja anläggningen efter att förvaringsrummen färdigställts.
Boliden Rönnskär lyfter även blicken högre och ser mer visionärt.
– Vi tror att Rönnskär finns kvar här under lång tid framöver. Vi har en utmanande dialog med våra samarbetspartners och vill utvecklas i symbios med närområdet. Vi tänker 30-40 år framåt i tiden med spännande frågeställningar. Vilka näraliggande gruvor kommer att finnas? Vilka nya gruvor kommer att öppna? Vilka tekniker kommer att finnas att tillgå? Det finns också en tjusning i att det sker förändringar av råvarumixen som kommer till oss och att flödet inte ser likadant ut. Det får oss att stå på tå och tänka innovativt, säger Linn.

Läs mer om Boliden på www.boliden.com

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Renström

Helena Renström

Presskontakt Expochef SE26 072-5604837 Society Expo 2026 - SE26
Karolina Sundström

Karolina Sundström

Presskontakt Kommunikatör, marknadsenheten, Skellefteå kommun 0730485440
Torunn Törnblom

Torunn Törnblom

Presskontakt Marknadsstrateg, marknadsenheten, Skellefteå kommun Campus Skellefteå, högre utbildning 070-860 26 25 Campus Skellefteå
David Ekström

David Ekström

Presskontakt Kommunikatör Skellefteå kommun 076-1273827 Webbplats

Jessica Hedström

Presskontakt Näringslivssekreterare 072-227 69 25
Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Anna Drejing-Carroll

Presskontakt Kommunikatör Society Expo 2026 070-5081872

En plats för stora idéer

Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.