Nyhet -
Besöksnäring med enorm potential
Morgonmötet den 3 oktober hade rubriken ”Turismens många möjligheter för Skellefteå” och var uppenbarligen ett ämne som intresserar folk eftersom det var fullsatt till sista platsen i Rinkside på Skellefteå Kraft Arena.
Utnyttja potentialen
Maria Boman, ny VD för Destination Skellefteå, inledde morgonen med att tala om besöksnäringens enorma potential i Skellefteå med omnejd. Det är dessutom en viktig faktor för att nå målet om 80 000 invånare 2030. En utbyggd turist- och besöksnäring attraherar inte bara temporära besökare, utan kan på sikt få människor och företag att flytta hit.
– Men för att kunna utnyttja regionens fulla potential krävs det att regionens näringsliv och företag krokar arm med varandra, att vi hjälps åt och tillsammans tar regionen framåt, säger Maria Boman och lyfte fram Swedish Lapland som en enormt viktig del i utvecklingen av besöksnäringen.
Populär destination
Swedish Lapland är, förutom ett geografiskt område, en förening där alla destinationsbolag i regionen är medlemmar. Syftet med föreningen är att skapa förutsättningar för att ta hit besökare av alla de slag och ge dem upplevelser och intryck av högsta kvalitet. Och intresset för regionen är stort. 2013 hade Swedish Lapland 2,8 miljoner gästnätter, 34 procent av gästerna var internationella och näringen omsatte närmare 4,8 miljarder kronor.
– Internationellt sett är Swedish Lapland den destination som flest vill besöka efter Stockholm och Göteborg. Sverige klättrar dessutom på topplistan över de främsta turistländerna och ligger numer
på en 19:e plats, säger Annika Fredriksson, Vd för Swedish Lapland.
Viktigt för tillväxten
Enligt Annika Fredriksson handlar det mycket om att se och utnyttja de ringar på vattnet som turism- och besöksnäringen ger. Det är inte bara ett eller ett par företag som gynnas av den ökande turismen utan hela näringslivet.
– Det är en nätverksekonomi där handel, hotell, restauranger och upplevelseindustrin står i direkt förhållande till varandra. Varje turist gynnar oss brett, säger Annika Fredriksson.
Annika Fredriksson tryckte också på turismens betydelse för kommunens och regionens tillväxt, hur investeringar i den skapar arbetstillfällen och hur glesbygdens traditionella nackdelar vänds till något
positivt.
– Om du är van vid Londons gator är det inte staden Skellefteå du vill uppleva. Det är vår natur, lugnet och avskildheten man vill åt, säger Annika Fredriksson.
Skellefteås första DMC
Under morgonmötet presenterade sig också Vida Nord, Skellefteås första och enda DMC eller Destination Management Company, som designar och genomför kongresser, möten och evenemang av olika typer och omfattningar.
– Vida Nord kommer att stärka besöksnäringen i regionen och vi ser en enorm potential i den. Dessutom känns det fantastiskt roligt och inspirerande att få arbeta med alla lokala företag, säger Åsa Stocksén, VD för Vida Nord.
Skellefteå Airport öppnar dörren
Sist ut på morgonmötet var Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport. Han tryckte på vikten av att vara snabbfotad och att sälja in Skellefteå till andra länder. – Vi måste springa, springa och springa. Ingen kommer att åka hit om vi inte berättar att vi finns. Så är det bara. Men vi är på god väg och vad gäller flygplatsen så har vi ökat antalet resenärer med 100 000 på fem år. Det är mitt jobb, att öppna
dörren till Skellefteå. Göra det möjligt för människor att åka hit. Sen får resten av besöksnäringen ta vid, säger Robert Lindberg.
Kontakt: Näringslivssekreterare Lotta Vestin, lotta.vestin@skelleftea.se, 070-2628589