Nyhet -
Boliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinning
Boliden Rönnskär i Skelleftehamn är ett av världens effektivaste kopparsmältverk och även världsledande på återvinning av elektronik, med ambitionen att ständigt utvecklas. De senaste stora projekten är en ny effektiv lakningsanläggning och ett unikt slutförvar för processavfall.
Rönnskär är Bolidens största produktionsenhet och den största privata arbetsgivaren i regionen med omkring 860 anställda. Som ett av världens effektivaste kopparsmältverk producerar man främst koppar men även guld, silver, bly och zinkklinker ur råmaterial från Bolidens egna gruvor och externa leverantörer. Smältverket är också världsledande på återvinning av elektronik som exempelvis kretskort, som man utvinner främst koppar, guld och silver från.
Mer återvinning ger mindre avfall
Nu höjer man ribban ytterligare med en ny lakningsanläggning som kan utvinna metall från restmaterial, vilket minskar mängden avfall som behöver deponeras. Linn Andersson, platschef på Boliden Rönnskär, berättar mer.
– Fokus den närmaste tiden ligger på att ta ut mer metall ur våra material och få ut dem i produkter. Där är den nya effektiva lakanläggningen den viktigaste delen, som gör att vi kan återvinna 80% av metallen.
Restmaterial från smältverkets reningsanläggningar går in i lakverket som lakar ur koppar, bly och andra metaller som kan återvinnas och i slutändan bli produkter som blytackor, kopparkatoder, silvergranuler och guldtackor. Det material som inte går att göra produkter av kommer att deponeras i ett djupförvar.
– Underjordsförvaret kommer att bli unikt, det finns inget liknande i världen. Det närmaste man kommer är slutförvaring för kärnbränsle. På 330 meters djup kommer det att ligga en lång väg med utstickare till 200 meter långa och 15–17 meter höga förvarsrum som liknar berghallar eller salar. Utrymmet ska täcka behovet av förvaring i minst fyrtio år framåt.
En lösning för kommande generationer
Linn Anderson berättar att ansvar och omsorg om miljön för framtiden är en mycket viktig fråga för Boliden Rönnskär.
– Vi vill jobba på ett trovärdigt och ansvarsfullt sätt, och djupförvaret är den säkraste lösning som finns för att ta hand om de restprodukter som vi inte kan göra produkter av, till exempel arsenik, kvicksilver och kadmium. Att bygga förvar för 10–15 år är inte hållbart; vi bygger för att förvara materialet för evigt och försluta förvaret på ett sådant sätt att det inte behöver övervakas. Det är en lösning som kommande generationer inte kommer att behöva ta ansvar för, och det känns jättebra.
Både lakverket och underjordsförvaret tas i drift under 2021. Linn Andersson ser fram emot att få fortsätta att utveckla Boliden Rönnskär i en kommun i stark tillväxt.
– Platsen Skellefteå är väldigt intressant just nu, med en stark framtidstro. Vi vill skapa en modern värld tillsammans, och på Rönnskär producerar vi metaller som den moderna världen behöver. Jag tror att många aktörer kommer att bidra till att attrahera kompetens hit och det är en stor fördel för oss alla.