Gå direkt till innehåll
Clemensnäs hoppas att VM ger ett lyft för damhockeyn

Nyhet -

Clemensnäs hoppas att VM ger ett lyft för damhockeyn

Det är dags för ishockey-VM för damer att avgöras i Sverige.
Förhoppningen är att det sprider positiva ringar på vattnet till damhockeyn i Skellefteå.
– Det är sjukt kul att man som tjej inte behöver flytta från Skellefteå för att spela seriespel, säger Frida Jakobsson, lagkapten i Clemensnäs Hockey.

Sedan Clemensnäs startade sitt damlag säsongen 2007/08 har klubben varit ensam i Skellefteå kommun om att ha hockeylag på damsidan.
Gun Normark har funnits med som lagledare, och hon har märkt hur attityder förändrats under resans gång.
– För fem år sedan var det inte så poppis att vi skulle ta plats i en så mansdominerad värld som hockeyn är. Då tyckte folk att vi bara var i vägen för lagen på killsidan och tog upp träningstider i onödan. Då var det heller ingen som brydde sig om att fråga hur våra matcher hade gått. Men nu har vi en jättehärlig stämning och känner att vi verkligen är med i klubbgemenskapen. Det har blivit stor skillnad på hur de ser på oss, både inom föreningen och runtomkring. Nu kan vi låna in killar till våra träningar när det behövs, och vi kan låna ut tjejer till pojklagen som ska spela cuper. Dessutom har vi två målvakter i Skellefteå AIK och en utespelare i Lejon som är skrivna hos oss, berättar Gun.

Trea i seriespelet

Inom den svenska damhockeyn finns två nivåer på seriespelet – under den nationella riksserien handlar det om regionala division I-serier.
Clemensnäs har avslutat sin säsong. I seriespelet hamnade Clemensnäs på tredje plats av fyra lag i division I norra, före Luleå och efter Modo och Björklöven.
– Vi har tvingats flytta en massa matcher på grund av sjukdomar, skola och jobb för spelarna. På papperet är vi 20 spelare i truppen, men vi är jätteglada om vi får ihop 13 utespelare till match. Det är tufft för oss att få ihop ett helt lag och svårt att planera långsiktigt, säger Gun.

Stöttning av Skellefteå AIK

Hockeyns skilda världar illustreras en torsdagkväll i mars när Skellefteå AIK:s herrlag som regerande svenska mästare inleder SM-slutspelet med att vinna hemma mot Brynäs inför en välbesökt Skellefteå Kraft Arena – samtidigt som Clemensnäs damlag senare samma kväll tränar med nio utespelare och en egen målvakt i en folktom Kopparhallen en mil österut.
– Vi brukar normalt inte träna samma kvällar som Skellefteå AIK har sina hemmamatcher. Vi har tre av våra spelare som skrapar isen vid powerbreaken under AIK:s matcher plus en som står i kiosken där. Vi får jobba ihop varje krona till vår verksamhet. Det är tacksamt att AIK stöttar oss med lite pengar, säger lagledaren Gun Normark.
Samtidigt går inte glädjen och kärleken till sporten att ta miste på bland tjejerna; skratten duggar tätt på Clemensnäs träning utan att det för den skull går ut över seriositeten i övningarna.

Utmanande att ifrågasättas

Tränaren Jimmy Rannerud intygar att stämningen bland tjejerna är på topp trots de knepiga förutsättningarna:
– Det är ett fruktansvärt roligt lag att träna. Vi har gudomligt kul tillsammans och gillar att skoja och driva med varandra.
Jimmy har tidigare varit herr- och pojktränare i Boliden under 15 år inför att han under de två gångna säsongerna har haft hand om Clemensnäs damlag.
– Det har varit en kick för mig att träna tjejer. En kille kan man som tränare säga till att han ska kasta sig med huvudet in i sargen, så gör han det. Med tjejer måste man tala om syftet med varje övning, och det är utmanande på ett positivt sätt.
Ändå har Jimmy beslutat sig för att sluta som lagets tränare.
– Jag har 6,5 mil enkel väg till Kopparhallen, jag jobbar skift och jag jagar älg. Det är svårt att få ihop allting. Men det har varit roligt att se hur laget har utvecklats de här två säsongerna, framför allt när det gäller skridskoåkningen, och jag är ganska säker på att de kommer att lyckas hitta en bra ersättare som tränare.

Exporter till Modo

Jimmy har varit med och exporterat sin snart 18-åriga dotter Sandra Rannerud till hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.
– Vi tränar två–tre pass i veckan. Modo tränar tio–tolv pass i veckan. Det är klart att det skulle göra skillnad om det gick att ha en liknande satsning här.
Totalt har sju spelare under de fem senaste åren lämnat Clemensnäs för Modo.
Till hösten tar ytterligare två tjejer från Clemensnäs steget till Modo: Ellen Lövgren och Ronja Danielsson.
– Även om det känns tråkigt att vi tappar spelare, får vi ändå se det som ett gott betyg för verksamheten i Clemensnäs att spelare härifrån kan ta steget vidare till klubbar med större damsatsning, säger Jimmy och konstaterar vidare:
– Samtidigt är det tråkigt att det sägs att det inte finns något damhockeylag i Skellefteå, för det finns ju faktiskt ett lag bara en mil utanför stan.

God återväxt på flicksidan

Ur sitt spelarperspektiv säger Frida Jakobsson apropå detta faktum:
– Jag har alltid haft drömmen att få spela i Skellefteå AIK. Nu får man nöja sig med Clemensnäs, men det är också bra. Det är starkt av Clemensnäs att satsa på damerna och att det därför gör det möjligt att bo kvar i Skellefteå om man vill spela hockey.
Clemensnäs har ett ungt lag med spelare födda i spannet 1990–2001.
– Varje år försvinner det oftast fler spelare än det tillkommer. Om vi skulle få behålla fler stjärnskott lite längre så skulle vi kunna få upp ett lag i riksserien, säger Frida, som trots allt ser ljusglimtar när det gäller den egna återväxten:
– Anneli Nielsen gör ett sjukt bra jobb med de yngre tjejerna. Clemensnäs har igång ett 30-tal spelare i flickverksamheten, och om några år kan de äldsta där vara aktuella att spela med damlaget.
Då ser Frida mer bekymmer med att Clemensnäs damhockey i allmänhet för en så pass undanskymd tillvaro:
– Det är inte jättemånga som vet att vi finns. ”Jaha, spelar du hockey? Var då?”, brukar de fråga mig.

Medaljjakt i VM

Där kan förhoppningsvis Damkronornas kommande VM-äventyr i Malmö 28 mars–4 april bidra till att skingra frågetecken och sprida utropstecken kring damhockeyn. Under ledning av den karismatiske förbundskaptenen Leif Boork jagar Sverige medalj.
Som Frida säger:
– Jag tror absolut att VM på hemmaplan kan bli ett uppsving för damhockeyn i Sverige. Jag kommer absolut att titta på VM-matcherna i tv. Efter varje OS har intresset skjutit i höjden. När de stora mästerskapen har spelats brukar det alltid komma några nya tjejer som vill spela hockey med oss

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Renström

Helena Renström

Presskontakt Expochef SE26 072-5604837 Society Expo 2026 - SE26
Karolina Sundström

Karolina Sundström

Presskontakt Kommunikatör, marknadsenheten, Skellefteå kommun 0730485440
Torunn Törnblom

Torunn Törnblom

Presskontakt Marknadsstrateg, marknadsenheten, Skellefteå kommun Campus Skellefteå, högre utbildning 070-860 26 25 Campus Skellefteå
David Ekström

David Ekström

Presskontakt Kommunikatör Skellefteå kommun 076-1273827 Webbplats

Jessica Hedström

Presskontakt Näringslivssekreterare 072-227 69 25
Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Anna Drejing-Carroll

Presskontakt Kommunikatör Society Expo 2026 070-5081872

En plats för stora idéer

Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.