Gå direkt till innehåll
Drömvärvning vill sätta Skellefteå på kartan

Nyhet -

Drömvärvning vill sätta Skellefteå på kartan

Inom tio år borde Skellefteå varaett självklart och omtalat namn inom den globala världen för elkraftforskning. I alla fall om professor Math Bollen vid LTU, får som han vill. Han är en världsledande auktoritet inom området elkvalitet och är fast besluten om att sätta Skellefteåpåkartan. Med sin blotta närvaro lockar han redan doktorander från hela världen.

För tio år sedan började han som gästprofessor i elkraftteknik vid LTU. Det var början påen framgångsrik resa för Elkraftgruppen påuniversitetet i Skellefteå som fokuserar sin forskning påelkvalitet och EMC –växelverkningen mellan elnätet och kunder eller utrustning ansluten till nätet.

Tio år senare är Math Bollen nyutnämnd professor och ämnesföreträdare för elkraftteknik och fortsätter att påheltid leda gruppens arbete. En grupp som betraktas som världsledande inom specifika områden.

–Vi försöker göra det ingen annan gör i dag, men som många kommer att vara intresserade av om några år. Det är viktigt för uppmärksamheten som i sin tur är viktig för att locka doktorander, studenter och finansiärer till universitetet, säger Math.

Hållbart energisystem
Man undersöker bland annat hur omställningen till ett hållbart energisystem påverkar elnätet, någonting som tills nyligen verkade ganska ointressant dåden generella uppfattningen är att vi har ett väl fungerande system.

–Men det vi använder i dag är lösningar från 1970-talet och det har hänt mycket sedan dess, säger Math och förklarar att nya energieffektiva apparater och nya produktionskällor av energi, som vind- och solkraft, påverkar elnätet.

–En av de största utmaningarna som elkraftsystemet står inför är integrering av förnybar elproduktion och energieffektiv elanvändning. Det pågår redan mycket forskning inom området, men jag tror ändåatt vi kan bidra eftersom vi har erfarenheter och kunskaper som inte många andra har. Vi har till exempel redan bidragit med konceptet ”acceptansgräns”som anger hur mycket förnybar elproduktion som kan tillföras till nätet utan att det behövs nya investeringar. Det har blivit en viktig del i diskussioner om smarta elnät.

Under sin karriär har han speciellt intresserat sig för ett fenomen som kallas för spänningsdippar. De innebär att spänningen i elnäten sänks till följd av exempelvis åska, jordfel och kortslutningar. Ofta är dippen väldigt kort och i vårt dagliga liv märker vi det sällan annat än att lamporna kanske blinkar till. Men de ställer till det, inte minst inom industrin där elektronik, datorer och styrsystem kan fåordentliga störningar som i värsta fall leder till driftstopp. Totalt beräknas dipparna tillsammans med korta strömavbrott kosta svenska elkunder ett par miljarder kronor per år.

Elnätets kvalitet kan påverkas av många saker, och under den tid Math varit verksam i Skellefteå har han riktat sitt fokus mot ett annat bortglömt fenomen, som bara nyligen fått ett namn: supratoner. Det är en typ av störning som bland annat kan alstras av utrustning vi elanvändare kopplar in påelnätet –datorn, till exempel.

–Dreamhack gav oss faktiskt utmärkta förhållanden att studera detta fenomen. Flera hundra datorer av olika fabrikat som kopplas upp påsamma ställe gav oss mängder med data. Men jag är inte säker påatt ungdomarna där förstod att de var försökskaniner, säger Math och skrattar.

Math och hans teams forskning kring supratoner kan visa hur allvarligt hot dessa störningar är mot elkvaliteten och om de i såfall måste begränsas till vissa riktvärden. Forskningen följs därför med stort intresse av standardiseringsorganisationer som sätter kriterier för att tillverkare ska tillåtas sälja sina produkter påolika marknader.

Skellefteå Kraft stöder forskningen
Det finns mycket att tjäna påatt förbättra kvaliteten påelnät, och det ligger i ett företag som SkellefteåKrafts intresse. Bolaget stöder forskningen och även det högskoleingenjörsprogram i elkraftteknik som finns påuniversitetet med ekonomiska och praktiska medel:

–Vi upplåter vårt nät till forskningen. Det gör att vi lär oss mer om det, vilket leder till att vi kan förbättra kvaliteten. Det är a och o i dag att el håller hög kvalitet, säger Lars-Olof Martinsson, affärsområdeschef emeritus, elnät, och påpekar att utbildningen även förser dem med elkraftingenjörer –en hett eftertraktad kompetens påmarknaden.

En drömvärvning
Math är fast besluten om att sätta Skellefteåpåkartan när det gäller elkraftforskning och anser att det finns rätt förutsättningar för att göra det, med ett universitet som profilerar sig inom området och ett starkt stöd från elbranschen med tillgång till SkellefteåKrafts nät. Och ur LTU:s perspektiv är han en drömvärvning vars närvaro redan i dag väcker intresse utifrån.

Som exempel kan nämnas att 93 ansökningar, de flesta från utlandet, kom in när de satte ut en annons som efterlyste doktorander. En av dessa är Manuel Alvarez från Venezuela, som tackade nej till en doktorandtjänst vid UniversitéJoseph Fourier i Frankrike för möjligheten att fåMath Bollen som handledare i Skellefteå.

–Det räcker med att googla hans namn för att förståatt han är den bästa tänkbara handledaren. Han har skrivit ett flertal publikationer, gjort ett stort intryck i forskningsvärlden och är i mitt tycke den främsta experten inom elkvalitet, säger Manuel.

Läs mer om Elkraftsteknik på LTU

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Renström

Helena Renström

Presskontakt Expochef SE26 072-5604837 Society Expo 2026 - SE26
Karolina Sundström

Karolina Sundström

Presskontakt Kommunikatör, marknadsenheten, Skellefteå kommun 0730485440
Torunn Törnblom

Torunn Törnblom

Presskontakt Marknadsstrateg, marknadsenheten, Skellefteå kommun Campus Skellefteå, högre utbildning 070-860 26 25 Campus Skellefteå
David Ekström

David Ekström

Presskontakt Kommunikatör Skellefteå kommun 076-1273827 Webbplats

Jessica Hedström

Presskontakt Näringslivssekreterare 072-227 69 25
Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Anna Drejing-Carroll

Presskontakt Kommunikatör Society Expo 2026 070-5081872

En plats för stora idéer

Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.