Gå direkt till innehåll
Ekonomiskt stöd ger barn och ungdomar bättre möjligheter att idrotta

Nyhet -

Ekonomiskt stöd ger barn och ungdomar bättre möjligheter att idrotta

Idrott för alla är insamlingsstiftelsen som ger barn och ungdomar i Skellefteå kommun ekonomiska möjligheter att utöva sin favoritsport.
– Vi vill bidra till ett ännu bättre Skellefteå. Den lokala anknytningen och det lokala engagemanget är viktigt för oss, säger Jan Astlin, ordförande i Idrott för alla.

Idén till Idrott för alla fick Janne i samband med att hans civila arbetsgivare, Greencarrier i Skellefteå, uppmuntrade sina anställda att söka bidrag till välgörande ändamål ur företagets CSR-fond.
– Jag hade genom min tidigare bakgrund i Morön BK märkt att klubben upplevt svårigheter i att nå barn och ungdomar som inte haft råd. När jag själv har fått barn i åldern att de börjat med idrott, har jag på nära håll sett barn som har haft det tufft. Idrottsföreningar brottas också med begränsade resurser och med att få ihop sin ekonomi. Så jag skrev ihop en ansökan till Greencarrier baserat på detta, fick pengar, och ja, jag kunde ju då inte stoppa pengarna i egen ficka…
Sagt och gjort – i januari 2013 såg stiftelsen Idrott för alla dagens ljus. I styrelsen har Janne fått sällskap av de likasinnade Patrick Markström, Mikke Ejrevi och Oscar Ersson.

Sponsorer och samarbeten

Janne berättar:
– Det har snurrat på bra. Första året fick vi in klart mer pengar än vad vi betalade ut. Vi har stabila företag som ställer upp som sponsorer, och som vi tror och hoppas gör känner att de gör en investering i samhället. Samarbetena med Skellefteå IBK och Skellefteå FF i samband med matcher har varit väldigt givande för oss, i rena pengar men även för att det har gett oss möjligheter att synas. Vi har också fått fler privatpersoner som skänkt pengar via Swish.

Beror de få ansökningarna som ni hade inledningsvis på att det är skamfyllt för familjer att visa att det är svårt för dem att få ekonomin att gå ihop?
– Dels det, dels att folk från början inte visste om att vi fanns. Nu har ordet om oss spridits och det är tydligt att ett behov finns, antalet ansökningar har ökat med tiden. Vi har inget uttalat samarbete med socialförvaltningen i kommunen, men indirekt har vi det genom att vi kan träda in och betala för delar där människor hamnat i kläm och inte omfattas av regelverk.

130 000 kronor i stipendier

Hittills i år har Idrott för alla betalat ut cirka 130 000 kronor i stipendier, som stiftelsen väljer att kalla det istället för bidrag.
– Vi har extremt låga omkostnader. Så det är pengar in, pengar ut, säger Janne och fortsätter att beskriva:
– Det är små pengar som krävs för att göra stor skillnad. 300 kronor kan göra hela skillnaden om ett barn känner tillhörighet eller att det är utanför i idrottsverksamheten. Det kan handla om pengar till utrustning, träningskläder, anmälningsavgift eller ett tillskott för att kunna åka med på en cup eller ett läger.
– Vi får jättebra respons från alla håll. Det är en häftig kick när ungdomsledare berättar hur glatt ett barn blivit som fått köpa en likadan overall som alla andra i sitt lag.
Hur ser framtidsvisionen ut för Idrott för alla?
– Vi i styrelsen håller på att ta fram visioner och är dessutom öppna för andras idéer om samarbeten utifrån. Samtidigt är det här ett helt ideellt arbete som ska göras utöver alla våra andra sysslor, och det kan komma till en gräns där vi inte klarar av mer och behöver söka extern hjälp. I grunden handlar det om att vi vill att alla ska få möjligheten att vara med och idrotta – genom det kan världen bli mer demokratisk samtidigt som sjukfrånvaron minskar.

Fakta / ansökningsförfarandet hos Idrott för alla

  • På hemsidan idrottforalla.org finns en ansökningsblankett som ska fyllas i av både vårdnadshavare och en representant för den aktuella föreningen.
    • Styrelsen går sedan igenom ansökningen. Om ansökningen beviljas betalas pengarna ut till föreningen, som i sin tur får se till att den aktiva får sitt stipendium i enlighet med ansökan.
    • Om ansökan avslås handlar det om att det är något som inte överensstämmer med policyn för Idrott för alla – ansökningarna ska rikta sig till breddidrott, inte elitidrott, och eftersom inriktningen är barn och ungdomar godtas inte stipendiater som är i mer än 20-årsåldern.
    • Idrott för alla vänder sig till barn och ungdomar som är aktiva i idrottsverksamhet i föreningar i Skellefteå kommun.
  • Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Helena Renström

    Helena Renström

    Presskontakt Expochef SE26 072-5604837 Society Expo 2026 - SE26
    Karolina Sundström

    Karolina Sundström

    Presskontakt Kommunikatör, marknadsenheten, Skellefteå kommun 0730485440
    Torunn Törnblom

    Torunn Törnblom

    Presskontakt Marknadsstrateg, marknadsenheten, Skellefteå kommun Campus Skellefteå, högre utbildning 070-860 26 25 Campus Skellefteå
    David Ekström

    David Ekström

    Presskontakt Kommunikatör Skellefteå kommun 076-1273827 Webbplats

    Jessica Hedström

    Presskontakt Näringslivssekreterare 072-227 69 25
    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Anna Drejing-Carroll

    Presskontakt Kommunikatör Society Expo 2026 070-5081872

    En plats för stora idéer

    Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

    I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

    Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.