Nyhet -
Elite storsatsar i Skellefteå med unikt hotellkoncept
14 oktober öppnar Elite Hotels unika satsning The Wood Hotel i Sara kulturhus. En hotellupplevelse i världsklass med 205 moderna hotellrum, tre restauranger, skybar med takterrass och spa med panoramavy över Skellefteå. Direktören för det hela heter David Åberg, en före detta Skellefteåbo som flyttat hem igen – och som ser stor potential i Skellefteå.
– Jag flyttade härifrån 1985. Då var Skellefteå inte alls vad det är idag. Då hörde man till exempel aldrig utländska språk, det gör man hela tiden nu. Det märks att det har blivit en internationalisering, säger David Åberg.
Som hotelldirektör för The Wood Hotel har han bråda dagar just nu. Satsningen i Skellefteå är ovanlig för hotellkoncernen Elite.
– För första gången i Elites historia gör vi det som ett stand alone-hotell. Den största skillnaden är att vi inte alls profilerar Elite som varumärke, utan The Wood Hotel. Det är superspännande och kommer att ge ett extra värde till hotellet.
Unik inramning
The Wood Hotel blir världens högsta trähotell och David Åberg beskriver huset och inramningen som helt unik. Hotellets receptionsdisk är ett exempel på något utöver det vanliga.
– Det kommer att bli en sex meter lång disk med en trästock som är belyst inifrån. Den ligger på tork just nu. Den kommer att sätta tonen för hela hotellet, säger han.
Men hotellets framgång hänger på något annat än byggnaden och inredningen, menar han.
– Det som kommer avgöra för gästerna är bemötandet. Det gäller hela Sara kulturhus. Kan vi verkligen se till att leverera en upplevelse i världsklass så är jag övertygad om att det kommer bli en succé, säger han.
Hållbarhet i fokus
Hållbarhet är ett ledord för såväl Sara kulturhus som The Wood Hotel, som strävar efter att vara en av världens mest hållbara hotellupplevelser. Ett led i det arbetet är att få in den lokalproducerade maten på hotellet.
– Vi har åkt runt och tittat mycket på lokala producenter. Det gäller att vi som hotell och stor aktör kan vara snabba och kan anpassa vår meny efter säsong. När jordgubbarna är mogna i Skellefteå kör vi jordgubbar.
"Behöver se det vi har"
David Åberg tror att Skellefteå har stor potential som destination. Det gäller bara att se det som finns.
– Vi blir ibland lite hemmablinda, och behöver se det vi faktiskt har. Vi behöver inte låtsas vara Skansen eller Niagarafallen. Vi har älven, Vitberget och allt som finns i byarna runt om. Det gäller att lyfta fram de uniciteterna. Självförtroendet och stoltheten har vi i mångt och mycket hittat, men det behöver vi fortsätta jobba med.
En trend för framtidens besöksnäring är paketering av upplevelser.
– Man vill åka till Svedjans ost, åka skidor på Vitberget och bo på hotell. I Skellefteå finns otroligt många guldkorn som vi nu kommer försöka paketera. Det är viktigt att skapa ett brett samarbete i näringslivet för att lyckas, säger han.
David Åberg har sagt att Skellefteå kan bli en lika stor destination som Åre till 2026. Men då gäller det att vissa saker förbättras snabbt, menar han.
– En sak som måste utvecklas är flyget. Eller transport och kommunikationer överhuvudtaget. Idag är det svårt att ta sig hit. Kommunen och vi i näringslivet behöver observera det. Det enda sättet att ta sig till Skellefteå kan inte vara att åka bil. Då ligger vi för långt ifrån om vi vill bli en lika stor destination som Åre, som jag har sagt att vi ska vara 2026. Men kanske det kan gå, om vi får igång flyget. Och en Norrbotniabana på det!
Tror på samverkan
Coronapandemin har slagit hårt mot hotellbranschen, även om det privata resandet har kommit igång igen den senaste tiden. En stor förändring globalt är att affärsresandet minskat rejält under pandemin.
– De stora hotellkedjorna beräknar att affärsresandet är tillbaka till 70 procent av 2019 först kring år 2023. Om vi ska behålla våra intäkter och vår lönsamhet behöver vi alltså hitta 30 procent nya kunder eller ett annat köpmönster. Jag tror därför på stenhårt på att paketera. Att bygga destinationen. Och att samverka med näringslivet och med medborgarna, säger David Åberg.
Själv tror han också att städer som Skellefteå kan få en fördel i framtiden, när människor blir mer intresserade av att upptäcka resmål bortanför de stora metropolerna.
– Om jag går till mig själv, så är det klart att det är lockande att åka till Paris. Men det är ännu roligare att åka till en liten stad i Frankrike som man aldrig hört talas om. Jag tror att internationella resenärer kommer bli mer intresserade att åka till städer som Skellefteå. Ta USA som exempel. Man vet litegrann om Los Angeles eller New York, men det där mitt emellan har man ingen aning om. Det skulle vara superkul att åka till någon destination med 30 000 invånare i mitten av USA. Vad finns där? Hur lever de där? Det tror jag att vi skulle kunna jobba med i Skellefteå också.
I korthet: David Åberg om Skellefteå och trenderna inom besöksnäringen
- ”Jag tror stenhårt på att paketera upplevelser! Människor vill göra flera saker på en och samma destination. I Skellefteå finns otroligt mycket guldkorn som vi nu kommer försöka paketera. Jag tror att det kommer bli en supertrend.”
- ”En sak som är tydlig för oss i hotellvärlden är behovet av att skapa mer attraktiva möten. Inte minst hybridmöten – alltså både analogt och digitalt. De som bor i Norr- och Västerbotten kan till exempel åka till Skellefteå. De som bor i Malmö eller Hamburg kan delta digitalt. Att förpacka det så att det blir en bra upplevelse är något som alla som jobbar med event måste hänga med på.”
- ”Jag har sett Skellefteå förändras under åren jag bott på annat håll. Butikerna byts ut mot caféer, restauranger och frisörsalonger. Det som kan digitaliseras ersätts med sånt som inte går att göra online. Det har vi inte minst märkt på matscenen i stan, som utvecklats mycket de senaste 5-6 åren.”