Nyhet -
En startup-scen tar form
Ett nytt ekosystem växer fram i Skellefteå. En infrastruktur anpassad för en ny företagsfilosofi där tech-startups är ett centralt begrepp. I centrum står Efyran som byter skepnad för att rymma en mix av kreativa företag, inkubatorer och egentligen allt som kan hjälpa till att göra innovationer redo för en global marknad. Namnet blir The Great Northern.
Skellefteå har länge framgångsrikt präglats av traditionell industri. Men vi befinner oss en digitaliseringsålder som utmanar gamla sanningar. Teknikutvecklingen accelererar allt snabbare och den som inte förändrar sin affärsmodell i tid riskerar att snart se sig omsprungen av en pigg uppstickare.
Suddar ut gränser
Leif Rehnström är vd på Hello Future som jobbar med företags digitaliseringsprocesser. På uppdrag av näringslivskontoret har han utrett frågan om vad som krävs för att etablera en företagsmiljö bättre anpassad för den digitala eran i Skellefteå.
– Det digitala suddar ut gränser och vi måste skapa en kultur och acceptans i Skellefteå som kan förhålla sig till det. Det handlar inte om att alla behöver ändra sina affärsmodeller, snarare att vi måste förstå och upprätta stödsystem kring näringar som jobbar på ett annat sätt. Risken är annars att vi kväver idéer som inte passar de traditionella vägarna.
Filosofin kring startups är ett talande exempel. Startups är en typ av nyföretagande, men i stället för att börja i liten skala på en lokal marknad och successivt växa, jobbar startups hårt att med att vinna hela världen direkt.
– Startups kan i princip gälla alla branscher, men oftast syftar det på tech-startups. Det innebär att man använder teknik för att leverera varor eller tjänster till så många som möjligt. Underförstått är internet en del av affärsmodellen, säger Leif.
Ges rätt förutsättningar
Sverige, och då framför allt Stockholm, anses ligga långt framme på startup-scenen, med kända exempel som Skype och Spotify.
– Det är högt värderade företag, men de tjänar inga stora pengar ännu. För dem och många andra tjänster som Youtube, Twitter och Facebook har det handlat om att få så många användare som möjligt för att etablera sig som en standardlösning och sedan fundera på hur man ska tjäna pengar på det. Idén är att den som får flest användare har störst chans att lyckas, säger Leif. Hur har de då kommit så långt? Genom att verka i rätt miljöer med rätt förutsättningar är svaret. De är sprungna ur startup-kluster där erfarenhet och kompetenser finns samlade på ett ställe. Dessutom har de haft tillgång till riskkapital från investerare i jakt på en ny vinnare. I Skellefteå är förhoppningen att The Great Northern ska bli just ett sådant kluster. En plats där en mix av organisationer, personer och faktorer skapar korsbefruktningar som gör det möjligt för idéer att lyfta.
Små kontor - stora mötesytor
Just nu renoveras det för fullt i huset, men snart flyttar hyresgäster in. Kontoren blir små. I stället har man satsat på öppna ytor som lockar till möten.
– Vi vill inte sätta för snäva gränser för vilka verksamheter huset ska rymma, men utgångspunkten är att de rör sig i ett landskap med digitala affärsmodeller, säger Eva Eriksson, projektledare för Smart Tillväxt, en delvis EUfinansierad satsning där The Great Northern är en viktig del. Hon förklarar att huset även blir en mötesplats med tillgänglighet till inkubatorer och affärsrådgivare på plats för de som vill testa sina idéer och funderar på att starta företag.
– Med möjligheten att hyra arbetsplatser i så kallade co-working-ytor skapar vi förutsättningar för möten mellan etablerade företag, inkubatorer, startup-bolag och entreprenörer. Johnny Högberg är vd på Skellefteå Science City som ägs av Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft. Bolaget ska stimulera starten av nya innovativa företag och stötta utvecklingen av innovationer i etablerade företag samt locka kompetens och kapital till Skellefteå. Han har fått i uppdrag att sätta ihop ett team, Startup Nord, som ska utveckla och driva arbetet i huset.
– Vi är väldigt glada att denna satsning görs. För att ge dessa företag en möjlighet att verka här krävs att många samhällsaktörer medverkar. Vi behöver ta fram en Skellefteåmodell för det, säger han.
Ingen quick fix
Det är ett jobb som kommer att ta tid, enligt Leif Rehnström:
– Det är ingen quick fix. Men med tiden kan vi få fram ett självspelande piano. De som har lyckats med den här typen av startup-kluster har jobbat i 10–15 år med det. Det är därför det kallas ekosystem. Du får inte en fullvuxen tall utan att först sätta en planta och låta den växa.