Nyhet -
Förenar det bästa av två världar
Vad gör man om man fastnar för flugfiske och filmer om fiske?
Lever sin dröm genom att fiska så mycket som det går och starta ett filmproduktionsbolag.
– Vi går all in på det här och hoppas på det bästa, säger Patrik Lind, som tillsammans med kompisen Fredrik Åberg driver Goldtown Films.
Byskeälven porlar vackert och vilt som en i högsta grad levande bakgrundskuliss.
Patrik Lind och Fredrik Åberg sitter och läppjar på varsin kopp kaffe. De är barndomskompisar från Byske som hunnit fylla 29 respektive 28 år, och de hänger fortfarande ihop så mycket som de kan.
– Är du från Byske så fiskar du. Vi har stått på stenarna här nere och harvat med fiskespöna i hand sedan vi var små, berättar Patrik och sveper med handen ner mot Byskeälven.
– Idag blir de unga fanatiska med att spela CS. Från början var fisket mest lek för oss, men vi har blivit mer och mer insatta och bitna av det här. Vi var tre småkillar som använde all vår lediga tid till att stå här och fiska. Men en av oss gick sedan vidare och började koka karameller. Han har köpt karamellfabriken här uppe, säger Fredrik med en nickning och syftar på det faktum att kompisen Ludvig Viklund blivit ägare av Byske Karamellfabrik.
Följer samma mönster
För Patrik och Fredrik har kärleken till fisket aldrig falnat.
Utanför den aktiva tiden som fiskare har båda sökt ytterligare inspiration på internet – men känt sig lite bestulna på konfekten eftersom de generellt sett upplevt de befintliga fiskefilmerna på nätet för torftiga och mossiga.
– I stort sett alla filmerna som finns följer samma tråkiga mönster. Det är en 60-årig gubbe som står med höga stövlar, pratar lite, dricker kaffe, och så lägger man på klippbilder med naturromantik, säger Patrik och skakar på huvudet.
”American Pie”-stuk
Istället för att bara sitta och gnälla bestämde sig Patrik och Fredrik för att göra något åt saken.
– 14-åringarna som växer upp idag ska inte behöva se samma filmer som vi såg när vi var 14 år. Vi vill skapa andra berättelser för kidsen. Det finns fiskare som kommer till Byskeälven och har utrustning med sig för 300 000 kronor. Det är inte nödvändigt. Det är inte grejerna det handlar om, utan känslan. Vi är enkla, vanliga dudes som tycker att det är roligt att fiska, helt enkelt. Det är bilden som vi vill sprida med våra filmer som ska vara lite ”American Pie”-stukade, säger Patrik.
Sagt och gjort – i samarbete med filmproduktionsbolaget Seize the Frame från Skellefteå producerade Patrik och Fredrik för två år sedan en testfilm.
– Vi spred filmen via sociala medier och fick en kolossal spinn. Vi lyckades träffa av vd:n på Loop, som är en världsledande tillverkare av flugfiskeutrustning och ett företag som fungerar som något av urfadern för det moderna flugfisket. Han tände på alla cylindrar, ville se mer av oss och klev in som sponsor, berättar Patrik.
Bytt spinnfiske mot flugfiske
Samtidigt ställde det nya krav på Patrik och Fredrik med delvis ändrade fiskevanor.
– Tidigare har vi kört i princip uteslutande spinnfiske. Loop har inga spinngrejer och då kändes det självklart att helt sadla om till flugfiske. Det finns inga pengar i spinnfiske och flugfiske är så sjukt mycket snyggare på film. Det är väldigt spännande och en helt ny värld inom fisket som har öppnat sig för oss, säger Fredrik.
Patrik gör en jämförelse:
– Det är ungefär som om någon har hejat på Luleå Hockey i 20 år, men så kommer någon och säger ”titta, här har du Skellefteå AIK som är mycket bättre och mycket roligare att se på”. Då blir man ju helt såld på det nya som man upptäcker är bättre.
Tråkiga Norgehistorier
Vägen mot stjärnorna är dock inte spikrak.
– Vi har lärt oss en del av våra två Norgekatastrofer, säger Patrik samtidigt som han skrattar till, för att i nästa andetag utveckla:
– Vi betalade 35 000 kronor ur egen ficka första svängen vi åkte till Norge. Vi fiskade i fem, sex dagar, 15 timmar om dagen, men fick inte en enda fisk. Vi skulle leverera en bra film, men hamnade i en ond spiral med ställen som vi testade där det inte nappade. Det blev bara ett totalt failure.
– Andra gången fastnade vi på en båt i en vecka och stod och guppade. Det blev alldeles för skakiga bilder för att gå att använda till något vettigt i filmväg.
Svårigheten attraherar
Fredrik konstaterar att Goldtown Films sedan dess har förfinat och förbättrat sina arbetsprocesser:
– Vi jobbar brett i vår process, pratar om idéer, skriver manus, blir ovänner, blir vänner igen efter att vi hittat någon sorts mellanting, och i slutändan blir det ofta ändå något annat eftersom det är moder jord som styr… En sak som vi har blivit bättre på är att maximera allting genom att snabbt ta oss dit vi ska fiska. Vi har lärt oss att ha koll på exakt när månen står rätt för att optimera fisket när det är som allra bäst under några få dagar.
Patrik flikar in:
– Vi har blivit av med barnsjukdomar, fått mer struktur och tänker främst på att få fram det cinematiska och att komma hem med bra filmmaterial. Sedan är utmaningen i att lyckas fånga allt på bästa sätt just när det händer. Att laxfisket i Byskeälven är så svårt är det som gör att fiskeintresserade från hela världen dras hit. Det sägs att det tar 60 timmar mellan varje hugg. Laxen är en av de absolut svåraste fiskarterna att kroka, och i Byske kan laxen ta en otrolig hjälp av forsen mot fiskaren. Det är därför folk betalar 50 000 kronor för att komma hit en vecka bara för att kanske få en enda fisk – och åka hem helt lyriska.
Fantastisk naturtillgång
Sommartid är det inte ovanligt att alla fiskeplatserna uppifrån Fällfors ner till den sista forsen som klyver Byskes samhälle är upptagna av fiskeentusiaster från när och fjärran.
– Byskeälven har något unika att erbjuda som en vild, outbyggd skogsälv. Det är en av Europas absolut bästa vildlaxälvar. Jag hoppas att alla verkligen fortsätter att se värdet i den fantastiska naturtillgång som Byskeälven är. Om någon skulle få för sig att reglera Byskeälven så hoppas jag att alla Byskebor gör uppror och kedjar fast sig i stenarna i älven. Vi värnar om beståndet. Man tar aldrig upp mer fisk än man rymmer i stekpannan, säger Patrik.
”From ice to paradise”
”From ice to paradise” är det stora filmprojektet som Goldtown Films jobbar med och som ska ha premiär senare i år.
– Det är vårt hjärteprojekt som ska beskriva både hela vår egen resa från småkillar till vuxna med passion för fiske, samtidigt som den ska täcka in både det is- och snöklädda vinterfisket och sommarfisket i fjällparadis. Kvaliteten på materialet som vi samlar ihop får avgöra exakt när vi släpper filmen, berättar Patrik.
– Vi vill skapa en känsla av hur häftigt, lätt och ledigt fisket kan vara. All positiv feedback som vi får via nätet och genom kommentarer av folk som vi träffar ger oss mycket energi, säger Fredrik.
Belöning efter att ha skitat ner sig
Hittills kan inte duon livnära sig på Goldtown Films. Patrik studerar fotografi på distans och ska i sommar jobba extra som fiskeguide. Fredrik har ett ”vanligt” jobb som skogsarbetare.
Men framtidsplanerna är icke desto mindre storslagna och drömmarna kittlande. Tanken kommande vinter är att besöka exotiska fiskeplatser i Malaysia och Papua Nya Guinea.
Som Patrik uttrycker det:
– Ingen belöning utan att man skitat ner sig ordentligt först med en massa slit. Visionen är att vi med tiden ska kunna attrahera fler och större sponsorer för att kunna leva på det här och åka världen runt med flugspöet i handen. Snowboardfilmarna går att se som en förebild. De startade utan pengar och med skakiga handkameror för 20 år sedan. Nu är det en mångmiljonindustri med många som lever på snowboardfilmandet, både framför och bakom kameran. I USA finns det en marknad för fiskefilmer och potentialen i vårt närområde är enorm.
Hur skulle ni beskriva själva tjusningen för en oinvigd?
– Det är hela upplevelsen. Är man ute i naturen en vecka finns det inte en massa hamburgerrestauranger i närheten, så man äter nyttigt och andas frisk luft. Jag kan känna mig stressad eller ha tankarna på något jobbigt i livet, men så fort jag kommer ut till älven eller fjället och sätter ett fiskespö i handen så kopplar jag av direkt, slappnar av och får ett 100-procentigt fokus på nuet, svarar Patrik.
– Det kan ha gått 60 timmar utan napp. Man är trött i hela kroppen, lederna värker och det är jobbigt att bara stå upp. Men plötsligt går det från att vara helt dött till att en öring på tre kilo dyker upp och köttar sönder flugan. Då blir man genast pigg som en tioåring, svarar Fredrik.
FAKTA
Namn:Patrik Lind.
Ålder: 29.
Bor:Byske.
Familj:Singel.
Hobby utöver fisket:Musik.
Favoritmat:Nyfångad fjällöring på tunnbröd med romsås.
Favorit-tv:Vad blir det för mat med Per Morberg.
Favoritmusik:70-talsrock. Led Zeppelin, Jimi Hendrix.
Favoritfisk:Havsöring.
FAKTA
Namn:Fredrik Åberg.
Ålder:28.
Bor:Skellefteå.
Familj:Flickvän.
Hobby utöver fisket:Fiske och foto är allt.
Favoritmat:Skaldjur.
Favorit-tv:True Detective.
Favoritmusik:Rock’n’roll.
Favoritfisk: Brunöring.
Foto: Niklas Åkerlund
Regi/Klipp: Jonas Lawes
(Seize The Frame)