Nyhet -
Från andra sidan jorden till Skellefteå
Hemma i Indien och Afghanistan hade Shabna Siraj och Kubra Saeedi givande och välbetalda jobb. Men båda sade upp sig och flyttade till andra sidan jorden för att studera masterutbildningen Datateknik med inriktning mot distribuerade molnsystem vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Men hur är det att ge upp sitt liv för en helt ny omgivning? Vi träffade dem över en fika för ett samtal om framtidshopp, deras intryck av Skellefteå och blåbärsplockning.
– Jaha, det är det här alla pratar om, säger Shabna och tittar på skapelsen hon hört talas om som semla och läppjar på sin varma chokladdryck.
Det är mycket som kan vara nytt för en student från Indien och Afghanistan. Shabna bodde i sjumiljonersstaden Chennai i södra Indien innan hon bestämde sig för att vidareutbilda sig i Skellefteå.
– Hemma är det varmt och fuktigt hela tiden, när jag kom hit var det tvärtom, säger hon och skrattar.
– Men det var rätt årstid för att plocka bär. Jag älskade blåbären!
– Under mina första månader var det lite ovant med mörkret, men man vänjer sig och nu är det istället ljust mycket längre om dagarna, tillägger Kubra.
Masterutbildningen på två år är för studenter som vill fördjupa sina kunskaper inom digitala tjänster och system som ligger ”i molnet”. Det ligger stort fokus på att utveckla studenternas självständighet och forskningskompetens. Det var också vad som lockade dem till Skellefteå.
Kubra påbörjade sin kandidatexamen 2011 och blev klar i början av 2015 i Islamabad, Pakistan. Sedan återvände hon till Afghanistan och började jobba på ett internationellt företag.
– Jag hade det bra, lönen var till och med högre än de som redan tagit sin masterexamen. Företaget var riktigt bra, men jag ville läsa i Skellefteå för att bli bättre och lära av andra länders kulturer och hur ni jobbar för att bli så framstående.
Säkerhetssituationen i Kabul där Kubra jobbade var högst instabil.
– Det är explosioner varje morgon när folk går till jobbet, man vet aldrig om man kommer hem på kvällen eller blir sprängd i luften. Jag vill gärna återvända hem en dag med min utbildning i bagaget och göra något gott för landet, men det beror på hur säkerhetsläget ser ut, säger Kubra.
”Vi blir mer eftertraktade”
Tack vare ett stipendium från Svenska institutet kunde Kubra säga upp sig och flytta. Hon var en av bara fyra studenter från Afghanistan som tilldelades stipendiet. Hemma i Afghanistan finns fem systrar och sju bröder och föräldrarna, samt hennes nyblivne make.
– Jag gifte mig i juli och reste i september – alla sa åt mig att stanna och njuta av mitt äktenskap, men jag sa nej. Att komma till Skellefteå innebar en möjlighet som jag inte kommer att få en gång till. Jag måste arbeta hårt, då kommer jag och hela min familj att få bättre liv där borta. När jag har all den här kunskapen är jag bättre påläst och kan använda mina erfarenheter. Förhoppningsvis ger det mig en doktorandtjänst i framtiden, säger Kubra.
Shabna var en av 17 studenter i Indien som också fick stipendiet.
– Det är otrolig konkurrens i Indien, det var flera tusen som sökte. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som fick mitt förstaval på LTU här i Skellefteå. Vi kommer att bli ännu mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Jag vill sticka ut i konkurrensen och erbjudas en doktorandtjänst på ett bra universitet, säger Shabna.
– Jag tog min kandidatexamen 2010 i elektronik och kommunikation och arbetade i sex år för ett av de största företagen i Indien, men i huvudsak jobbade jag för Cisco. Jag bestämde mig då för att påbörja ett helt nytt masterarbete.
Smidig lösning med boendet
För någon som flyttat långt är det många saker som ska klicka i en ny hemstad. Både Kubra och Shabna fick bostad några minuters gångväg från Campusområdet.
– Det är en studentlägenhet från kommunala bostadsbolaget Skebo, den har sköna element som håller oss varma på vintern, säger Shabna och skrattar.
– På många andra orter är det snudd på omöjligt att hitta en bostad. Men vi som internationella studenter var garanterade en lägenhet och det var en väldig trygghet.
– Innan jag ens kom till Skellefteå hörde Skebo av sig och frågade flera gånger när jag ville ha min lägenhet. När jag väl anlände var allt fixat och jag behövde bara skriva under kontraktet, väldigt smidigt! Jag kände mig direkt välkommen, säger Kubra.
Kontakten med lärarna och undervisningen har varit en positiv upplevelse.
– Professorer och våra lärare hjälper oss mycket mer än med själva utbildningen. De stöttar oss med vardagliga saker, som vart vi ska gå för att handla om vi söker något speciellt. Det är också värt mycket, säger Kubra.
– Vi får mycket uppmärksamhet från lärarna och de försöker verkligen forma oss. De har gett oss idéer om vad vi ska skriva om och satt oss i ett projekt tillsammans, vilket är coolt. Det var en av anledningarna till att vi valde den här utbildningen – den är forskningsnära och har bra projekt, säger Shabna.