Nyhet -
Frostkåge tinade upp Nicolas lantkänslor
Efter uppväxten i London och på centrala Norrböle hade Nicola Hood svårt att tänka sig en framtid som husägare på landet.
– Jag har ju alltid varit en stadsbo, säger Nicola samtidigt som hon bär in en vedkorg till kaminen. Nu har hon vant sig vid att kånka med veden och få spontanbesök från grannarna – och stortrivs.
På Åsgatan i stadsdelen Norrböle bodde Nicola så nära centrum att det inte gick några bussar. Nu bor hon så nära bussen och hållplatsen att det märks när den passerar.
– Kände ni? Det gungar liksom till i huset när den åker förbi, säger Nicola och skrattar. Busstidtabellen i Frostkåge går inte precis att jämföra med turtätheten i London men det är ändå en värdefull service att kunna bo på landet med en bil istället för två bilar när båda jobbar i Skellefteå.
– Och 13 minuter med bilen är ju faktiskt inget avstånd att prata om, konstaterar hon.
Paret Nicola Hood och Jonathan Öström flyttade från Malmö och hem till Skellefteå för att komma närmare sina familjer.
– Jag var så himla less på att längta hem till alla, säger Nicola.
Välbesökt objekt
Som inbodda storstadsmänniskor var det egentligen en slump att det blev en flytt till byn Frostkåge. Huset lades ut på Hemnet och säljaren av den gamla Västerbottensgården var duktig på inredning, vilket gjorde att huset blev ett av de mest besökta objekten i Skellefteå det året.
– Vi hade kollat på en handfull hus innan det här dök upp. Eftersom Jonathan kommer från Ursviken så hade vi siktat in oss på det området, men inget hus hade varit lika fint som det här, säger Nicola.
Efter visningen på en söndag var det ännu en planerad visning på tisdag men Nicola och Jonathan som fallit pladask för huset lade ett bud på måndagen och blev köpare av huset. I mars 2016 kunde de flytta in.
– Säljaren och Jonte fann varandra och det kanske hjälpte till. De var måna om att huset skulle tas om hand och det är vi också.
Just ekonomin spelade in som en viktig faktor när de sökte hus. Nu landade de i ett hus på 210 kvadrat med mycket snickarglädje för 1,8 miljoner kronor.
– Vi bor både stort och billigt. Vi behöver egentligen inte ett så stort hus och det är mycket att ta hand om och städa. Här skulle säkert två familjer kunna bo. Men en av höjdpunkterna med huset och tomten är berget och träden som finns här bakom. Vi har tankar på att bygga ett ordentligt växthus och drömmerom eget bageri och den möjligheten finns när vi har den här gården. Jonte har en dröm om en ateljé och drejeri – men vi måste först vinna fem miljoner kronor på Triss, säger Nicola.
90 procent skönt
Nedanför backen från huset har 1,5-årige sonen Finn plats på förskolan och den här dagen är det Jonathan som kommer hem med Finn vid 15-tiden. Frostkåge har två förskolor och i Drängsmark går barnen skola upp till sexans årskurs.
– Det är faktiskt inte så lantligt, jag skulle nog inte säga att jag bor på landet eftersom det är så nära Skellefteå. Det kan ändå vara lite opraktiskt att ta sig från stan men 90 procent av tiden är det bara skönt att bo så här, säger Jonathan.
– Ibland är det så lugnt och tyst att man blir rädd när det knackar på dörren.
Ingen av dem har anknytning till Frostkåge så det har blivit många nya möten för paret. Frostkåge är en by som växer och inte krymper.
– Det tror jag beror på att vi får lite av både och i byn – här finns hästhagar och får samtidigt som det är så nära till stan. Jag har alltid varit stadsbo och nu bor jag på landet och gillar det. Mellan april och oktober är det ofantligt vackert och på sommaren är det superlummigt med grönskan. Jag får alltid sånt lugn när jag lämnar stan och kommer hit. Samtidigt så hinner jag tagga till när jag åker in till kontoret, säger Nicola och fortsätter:
– Vi flyttade hit med inställningen att inget är för evigt. Även om vi älskar huset så är det bara ett hus. Speciellt på vintern tycker jag att det kan vara jobbigt och upplever att jag blir lite fast, det blir en tröskel att åka in och träna eller träffa kompisar men det positiva överväger ändå. Lantlivet blottar dock en svaghet som Nicola nämner – veckoplanering.
– Det är ett måste som jag försöker lära mig.
Mellanlandning på Norrböle
Nicolas mamma kommer från Skellefteå men flyttade i unga år på 80-talet till London där hon träffade kärleken. Så småningom föddes Nicola. Uppväxten i nordvästra London byttes efter tio år mot Norrböle och Åsgatan.
– Det var ju så kontrastrikt i England. Där tog det 45 minuter till skolan och mamma följde mig alltid dit. Från Åsgatan däremot såg jag till Norrhammarskolan och efter första skolveckan gick jag själv och fick leka på gatan eller gå hem till kompisar. Den livskvaliteten betydde mycket och jag upplever att den är högre här än inne i stan. Men jag saknar känslan att kunna cykla överallt, säger Nicola.
Det uppväger att hon kan stå i köket och titta ut över ängarna eller tända någon av de fyra fantastiska kakelugnarna.
Lantliga lägen populära
De förväntade fördelarna är också något som fler och fler börjar upptäcka. För sex månader sedan startade Ann-Helén Bågesund Marklund upp fastighetsmäklarbyrån Marklund Mäkleri i Skellefteå som specialiserat sig på lantliga lägen.
– Jag tyckte mig se ett behov och den känslan var rätt. Jag blir hela tiden uppringd av människor som vill ha hjälp att hitta hus på landsbygden, men även av press och näringsliv som tycker att det är intressant. Jag förmedlar även fastigheter i Norsjö och Malå och husen säljs fortare än jag trodde. Det har överträffat mina egna förväntningar, säger Ann-Helén.
Hon tycker att vi överlag är för dåliga på att berätta om hur bra vi har det ute på landsbygden. Hon träffar många Skellefteåbor som också vill ha den livsstil landet erbjuder.
Skulle kunna skriva en bok
– Du behöver inte vara extremskidåkare och vinterbada varje dag – du kan vara en slösurfare som har allt det vackra utanför fönstret. Det känns som en ynnest att jag får träffa alla fantastiska människor som vill hit. Nu har jag till exempel haft en budgivning med en indier som vill starta en rörelse i vår kommun och flytta hit med familjen. Jag skulle kunna skriva en bok om allt spännande, säger Ann-Helén.
Trygghet och rimliga huspriser gör att en familj får friheten att göra annat än bara jobba.
– Jag upplever att människor blivit fattiga på upplevelser när man bara måste jobba för att betala till ett mångmiljonlån. Nu är trenden snarare att folk vill förverkliga sina drömmar och leva friare på ett annat sätt, säger Ann-Helén.