Nyhet -
Genusfrågor inom kommunikation och idrott lockade
Det var fullsatt på Expolaris center när föreläsaren Anna Galin, projektledare på Dixie PR, äntrade scenen. Under ett timslångt föredrag fick publiken en introduktion till hur kommunikationen kan bli mer inkluderande genom användandet av normkritik.
Publiken fick en genomgång om allt från begreppet rasifierad (läs om betydelsen på wikipedia) till bra saker att tänka på kring hur kommunikationen kan bli välkomnande för fler, så som att inte utgå från att alla som besöker en tillställning har en fru, äter fläskkött eller tar trapporna.
– Problemet med begränsande normer inom kommunikation är att det kan skapa hinder genom att alla inte känner sig välkomna, eller att kommunikationen helt enkelt inte går att förstå, säger Anna och ger exempel på ordet ”vickning” som är svårtolkat och inte heller ger information om vad som kommer att serveras, vilket kan bli exkluderande för de med särskilda kostpreferenser.
Konsten att fotografera jämlikt
En annan av föreläsarna var Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen. Hens budskap handlade om att fotografera på ett genusmedvetet sätt och hen illustrerade detta genom att visa bildexempel på allt från ”sälj grej med smal, vit tjej” till porr med fiskar som rekvisita och selfie-fotots duckface/stoneface.
– You can’t be what you can’t see, säger Tomas som menar att representation av mångfald i foton kan vara en del i att förändra samhället genom att skapa förebilder.
Enligt Tomas är vi väldigt påverkade av de bilder vi dagligen exponeras inför och reflekterar sällan över hur de egentligen ser ut och är uppbyggda. Att fota jämlikt kräver alltså en hel del övning. Men publiken fick goda råd om hur genusfällan kan undvikas, till exempel genom att faktiskt porträttera professionella kvinnor i sin yrkesroll när artiklarna handlar om just yrkesrollen. Förvånansvärt ofta porträtteras de nämligen som privatpersoner, något som inte är särskilt utbrett bland deras manliga kollegor.
Jämställda villkor inom idrotten
Seminariet handlade även om genusfrågor inom idrotten. Per Törnsten, Länsstyrelsen, presenterade projektet JämLysen, vars syfte är att göra en nulägesanalys om hur jämställd idrotten i Västerbotten är genom att titta på hockey, fotboll, ridsport och friidrott. Rapporten kommer sannolikt att lusläsas av bland annat den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson.
Hon var en av de inbjudna föreläsarna och tog upp jämställda och rättvisa villkor inom idrotten med utgångspunkt i sin egen resa. Caroline, som i dag är idrottspsykolog och grundare av Fair Pay Foundation, målade en bild om den förändring som hon varit delaktig i – att som kvinna bli sedd som en yrkesperson istället för en hobbyidrottare. Hon berättade även om Fair Pay Foundations ansträngningar att få företag att arbeta jämställt med sponsring. Det är ett område som visar upp djupa orättvisor.
Två andra tidigare landslagsspelare var på plats. Rebecca Smith, Womens Competitions Manager på FIFA och Hanna Marklund, Sunnanå Utveckling och studioreporter på TV4, berättade med utgångspunkt i sina egna historier om utmaningar som de upplevt inom sina respektive karriärer som idrottskvinnor.
Hanna lyfte relevansen att ha idrottens grundvärderingar; gemenskap, demokrati och humanism som bas för jämställdhetsarbetet inom idrotten. Hon visade även på orättvisa strukturer som finns inom idrotten, vilket ger tjejer och damer sämre möjligheter att utveckla sin idrott. Rebecca tryckte å sin sida på behovet att satsa mer på damidrotten och visade på den fantastiska utväxling som investerat engagemang och pengar har visat sig ge just när det gäller damidrott.