Nyhet -
Helena tar nytt butikskoncept till Skellefteå
Helena Sundberg har alltid varit en driven affärskvinna – vare sig det handlat om modekedjan Gina Tricot eller köpcentrumet Citykompaniet i Skellefteå. Nu kastar hon sig ut och öppnar egen butik för första gången.
– Att starta en egen butik har varit en dröm så länge jag jobbat inom handeln, säger hon.
Att ta vara på möjligheterna är något som stämmer väl in på Helena Sundberg. Som den där dagen när hon som gymnasieelev praktiserade med att stryka skjortor på Gina Tricot i Örebro. Chefen gick på lunch och kvar blev Helena och in kom en kund som behövde goda smakråd. Det slutade med att Helena sålde för 6000 kronor och blev anställd av chefen.
Inom två år var hon chef över två butiker och fick sedan erbjudandet att flytta till Luleå och driva den butiken och så småningom även Gina Tricot i Piteå. Nästa karriärsteg var tjänsten som regionchef över norra Sverige.
– Min roll var att coacha butikscheferna att följa upp nyckeltal, hjälpa och stötta personalen att bygga säljande miljöer. Där ligger min kompetens, jag älskar att skapa säljande miljöer, jag brinner för det!
När Gina Tricot skulle etablera sig i Finland gick erbjudandet som ansvarig till Helena som tog vara på den möjligheten också.
Efter några intensiva månader i Finland med massor av arbete och uppstart av butiker kände hon att Skellefteå lockade igen. Morö Backe-tjejen ville hemåt och så blev det. Efter en tid blev Helena erbjuden jobbet som centrumledare på Citykompaniet. Nu efter åtta år kan hon reflektera på en händelserik och positiv utveckling av Skellefteås stadskärna.
– Det har varit en jätterolig resa! Tjänsten som centrumledare är fri och kreativ och man får en del av alla världar i ett mindre köpcentrum när man är som spindeln i nätet. Åren på Citykompaniet har gett mig jättemycket, men jag hade aldrig reflekterat över vad jag egentligen vill göra, säger hon.
Tillverkning på plats
Du kanske känner till hennes företag ”A Piece of by Helena” som tillverkar hudvårdsprodukter med lokal anknytning. Nu tar hon konceptet vidare och öppnar butik på Köpmangatan 1 med inriktning på hållbart, ekologiskt och återbruk. I sortimentet finns inredning, tvålar, doftljus, yogakläder och ekologiska barnkläder.
Butiksnamnet ”Elva Bruk Butik & Fabrik” säger en del om vad Helena tror på i framtiden.
– Jag tror att kunden söker mer upplevelser kopplat till sin shopping. Kunderna vill uppleva handel och där tror jag att mitt koncept kommer att uppfylla en funktion. Det blir som ett komplement till ”fast fashion”, jag vill vara ett alternativ med hållbar inredning och kläder. Allt kommer inte vara ekologiskt, men så långt det är möjligt ska det vara schysst på något sätt. Och närproducerat så långt det går, säger hon.
Kunderna ska få uppleva tillverkning på plats i butiken.
– Jag tror på det genuina och äkta. Kunderna ska kunna känna dofterna och se vem det är som tillverkat varan. Jag tror på att uppleva storyn. Handelskonceptet är inte helt unikt men finns inte här i norra Sverige. Utvecklingen inom branschen går mot att man styr mot nischade koncept och att uppleva saker, menar Helena.
Att öppna egen butik har inte varit någon aktiv dröm, men allting realiserades efter ett samtal med en cancersjuk närstående.
– Det samtalet var riktigt jobbigt, men samtidigt nyttigt. Det fick jag mig att inse att livet kan ta slut när som helst, att man bör göra vad man själv vill och inte det andra förväntar sig. Fem dagar senare dog hon och då tog det bara några dagar för mig att fatta beslut om vad jag ville göra.
”Ser jättepotential i Skellefteå”
Som ägare till Elva Bruk och med två småbarn hemma har Helena mycket att stå i inför öppningen. Kraften hämtar hon i yogan och i det kreativa, men också genom att låta känslorna få styra. Hon väljer att se det som en resurs i sitt företagande.
– ”A Piece of by Helena” hade inte varit det företag det är om jag inte varit så otroligt känslostyrd. För mig handlar det om att hitta en balans i livspusslet och lägga upp en struktur kring familj, försäljning, produktion och införsäljning till företag.
Helenas sambo Johan Eriksson, som för övrigt blir hennes make i sommar, har spelat en stor roll i hennes företagande. Inte bara som en stöttande livskamrat utan även på grund av sitt mer kritiska förhållningssätt.
– Vi är ganska olika jag och min sambo. Han är mer kalkylerande och jag mer risktagande. Han är jättebra för mig och får mig att tänka efter en andra gång. Johan har sett mina kalkyler och vi har gett den här satsningen två år. Kan jag inte ta ut mer lön än vad jag budgeterat för nu, måste vi göra något, men jag ser en jättepotential i Skellefteå och norra Sverige.