Gå direkt till innehåll
Linda Morin, skolinformatör på Ung Företagsamhet i Skellefteå.
Linda Morin, skolinformatör på Ung Företagsamhet i Skellefteå.

Nyhet -

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

Den 23–24 mars anordnas årets mässa för Västerbottens UF-företagare. I år håller mässan till i Balderhallarna i Skellefteå och rekordmånga montrar är bokade.
– Jag lovar, det är svårt att inte köpa något, säger tidigare UF-företagaren Linda Morin som i dag arbetar på Ung Företagsamhet.

Berätta om årets uppslutning?
– I år har vi rekordmånga drivna UF-företagare som ställer ut under två dagar här i Skellefteå. Tidigare har vi haft en gräns på 80 deltagare, men nu har vi större lokaler och lyckades primärt att skapa 100 platser. Det blev dock fullt på bara två dagar så vi minskade monterstorleken och har lyckats få in hela 145 monterplatser som alla är bokade.

Vad händer på mässan?
– Mest spännande är givetvis att se alla företag som visar upp sig och sina affärsidéer. Det finns en enorm bredd i vad de erbjuder och många riktigt intressanta idéer. Jag lovar, det är svårt att inte köpa något! Det finns allt från nya innovationer till hembakat fika. Vidare meddelas vinnarna i tävlingarna, våra företagspartners finns på plats, det finns ett mässcafé, hålls föreläsningar, pitchar och dylikt. Listan kan göras lång, men främst måste besökarna titta på alla fantastiska ungdomar, de har en energi som går att ta på och riktigt bra produkter.

Vilka tävlingar hålls?
– Det är totalt 15 tävlingar där priset i vissa fall är pengar och i andra fall biljetter till Svenska Mästerskapen i Ung Företagsamhet som hålls i Älvsjö i Stockholm den 8–9 maj. På SM ställer de bästa UF-företagen från Sveriges alla 24 regioner ut. Kategorierna är allt från Årets vara till Årets UF-företag och Årets säljare. Vidare finns det också tävlingar för besökarna.

Har du några bra exempel på vilka idéer vi kan se?
– Det finns så många att välja mellan, hela 145 stycken så det är svårt att plocka ut bara något. Jag tycker personligen att det är helheten som gör det, att det finns så otroligt många olika kreativa idéer. Besökare kan bland annat köpa inredningsprodukter av återvunnet glas av Glassified UF, unna sig en härligt doftande badbomd av Unwind UF eller varför inte köpa en fullstor grillplats att ställa på gården, som är tillverkad av Norrlandsgrillen UF. För den som inte är lika köpsugen kan man gå förbi det podcastande företaget Prata Jämställdhet UF, och snacka om just jämställdhet och podcasting.

Vilka är det som får ställa ut?
– Alla UF-företag i Västerbotten, det kommer elever från alla länets kommuner med gymnasieskola. Mässan hålls vartannat år i Umeå och vartannat i Skellefteå. UF-företagandet är en processutbildning som eleverna genomgår, oftast under gymnasiekursen entreprenörskap. På några program är kursen obligatorisk, på andra ett tillval. De kan också driva UF-företag som sitt gymnasiearbete eller välja entreprenörskap som individuellt val. Vi tillhandahåller denna processutbildning men den genomförs av lärarna som gör ett fantastiskt jobb med eleverna.

Vilka får besöka mässan?
– Alla! Det är öppet för alla och även gratis inträde. Besökarna brukar vara allt från skolungdomar till pensionärer, mammagrupper, föräldrar och så vidare. Även företagare finns på plats, dels tävlingsvärdar och dels som utställare på ”Idétorget”, en plats i mässhallen där företag får ställa ut. Mässan är en perfekt plats att hitta unga ambitiösa blivande medarbetare. Eleverna är drivna, taggade och går ut skolan i sommar. Till exempel i tävlingen Årets säljare där det går hitta riktiga guldkorn. Det är många företag som förstått det och rekryterar på plats.

Hur är de ungas ambitioner i dag?
– De har höga ambitioner, här får vi svart på vitt att vi har enormt drivna ungdomar i Västerbotten. De har väldigt god entreprenörsanda, och jag tror att vi kommer få se fler entreprenörer i framtiden. De är drivna och har förstått att om de jobbar hårt och har höga målsättningar så lönar det sig, de tänker inte sitta utan jobb i sommar.

Ser ni en ökning i antalet UF-företag?
– Vi ser en positiv trend att det ökar både bland utställare och antalet företagare i Västerbotten samt nationellt. I ett riksperspektiv så ökar vi varje år. Vi gör i år vår största mässa någonsin och det känns jättekul. Vi har totalt 243 UF-företag i länet och 145 av dem ställer ut på mässan, så det finns fortfarande potential för ännu större mässor. Dessutom ser vi en stadig ökning i antalet elever under de senaste åren. Tidigare har vi legat kring 600 elever, i år har vi 763 och vårt långsiktiga mål är att ligga kring 1000 elever. Vi mäter främst antal elever eftersom antal företag kan variera från år till år beroende på hur stora UF-företagen är.

Har dessa företag någon framtid?
– Ett moment i utbildningen är att företagen ska avvecklas i slutet av kursen, men det finns inget som hindrar eleverna från att starta upp företagen i valfri bolagsform efter UF-året. Nu har vi till exempel en elev som vi hjälper starta ett bolag utifrån hennes UF-företag. Hon har jobbat med gelénaglar och det har gått så pass bra att hon kommer köra vidare efter studenten. Vi vet också att andra har blivit erbjudna jobb som en följd av detta.

Du drev själv eget UF-företag, hur gick det?
– Ja precis, jag startade tillsammans med tre tjejer UF-företaget North Ring UF 2014 där vi sålde en Skellefteåring som dessutom gick öppna kapsyler med. Vi kvalificerade oss vidare till SM, men ringen var svårsåld i Stockholm. Det hade vi anat på förhand så vi passade på att njuta av atmosfären och hämta inspiration istället. Vi hade dock kontakt med Spendrups som ville göra en egen version av ringen. Det blev inget av, men resan har gett oss mycket lärdomar för livet. Och en slant pengar. Vi fick en vinst på ca 60 000 kr och ringen finns fortfarande att köpa hos våra återförsäljare.

Har det gett dig nya möjligheter i livet?
– Ja, absolut. Det jobb jag har i dag är en direkt följd av UF-företagandet. Det var min första kontakt med Ung Företagsamhet och det är enbart det som lett till att jag jobbar här i dag. Under vårt UF-år var vi framåt, sociala och gjorde bra ifrån oss hela året, och när de skulle anställa letade de bland UF-alumner. Nu har mitt kontaktnät vidgats, jag sitter med i en styrelse, är med på mycket evenemang och representerar Ung Företagsamhet på olika näringslivsträffar. Jag har UF att tacka för allt.

Så om någon läser detta och sitter på världens bästa idé, vad ska de göra?
– Om de går gymnasiet så bör de absolut läsa kursen Entreprenörskap för att få hjälp hela vägen av lärare, oss på Ung Företagsamhet och näringslivet i form av rådgivare. Goda idéer förtjänar ett försök!


UF-mässan

23–24 mars i Balderhallarna, Skellefteå

Torsdag kl 17–20 och fredag kl 9–14.

Öppet för alla och fritt inträde. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Helena Renström

Helena Renström

Presskontakt Expochef SE26 072-5604837 Society Expo 2026 - SE26
Karolina Sundström

Karolina Sundström

Presskontakt Kommunikatör, marknadsenheten, Skellefteå kommun 0730485440
Torunn Törnblom

Torunn Törnblom

Presskontakt Marknadsstrateg, marknadsenheten, Skellefteå kommun Campus Skellefteå, högre utbildning 070-860 26 25 Campus Skellefteå
David Ekström

David Ekström

Presskontakt Kommunikatör Skellefteå kommun 076-1273827 Webbplats

Jessica Hedström

Presskontakt Näringslivssekreterare 072-227 69 25
Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Anna Drejing-Carroll

Presskontakt Kommunikatör Society Expo 2026 070-5081872

En plats för stora idéer

Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.