Nyhet -
Skellefteåforskare uppmärksammas internationellt
Väntetiderna för hjärtpatienter i glesbygd kan minskas med hjälp av ultraljudsundersökningar på distans. Det visar en stor studie som genomförts vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och vid Skellefteå lasarett. Resultaten har publicerats med ledarkommentarer i den välrenommerade facktidskriften JACC, Journal of the American College of Cardiology and Cardiovascular imaging och redan fått genklang långt utanför Sveriges gränser.
Bakom studien står Mona Olofsson, doktorand och forskningssköterska och Kurt Boman, hjärtspecialist och professor i medicin. Enkelt beskrivet handlar det om en ultraljudsmaskin, kopplad till en robotarm. Robotarmen är fjärrstyrd vilket gör att en läkare i till exempel Skellefteå kan undersöka en hjärtpatient i Storuman, trots de tjugo mil som ligger emellan.
Kortare väntetider
I studien deltog 38 hjärtpatienter i inlandet. Hälften av dem lottades att följa den traditionella vårdprocessen med remiss, väntetid och sedan undersökning. Den andra hälften fick prova distansundersökningen.
Och studiens resultat talar sitt tydliga språk. Med distansundersökningen minskade väntetiderna för hjärtpatienter från i snitt 114 dagar till 27 dagar. Dessutom visar undersökningen att 6 av 8 patienter föredrog distansmetoden framför den traditionella.
– För människor som bor långt ifrån ett sjukhus är det här otroligt värdefullt. Istället för att åka tjugo mil till lasarettet kan du gå till din vårdcentral och bli undersökt och dessutom få svar på vad det är för problem du har. Det vinner ju alla inblandade på, säger Kurt Boman.
Bättre dialog
I den traditionella vårdprocessen skickas en remiss till kardiologen från patientens vårdcentral. Innan patienten behandlats färdigt har ofta flera månader förflutit och flera personer varit inblandade i ärendet. Läkaren som ska undersöka patienten måste också avsätta tid för att sätta sig in patientärendet.
Med distansundersökningen blir upplägget ett annat. Patienten blir inbokad på sin vårdcentral några dagar eller veckor fram i tiden. Vid undersökningstillfället deltar patientens primärvårdsläkare, patienten, ultraljudsoperatören och specialistläkaren på distans. Det gör att alla får samma information och att alla är delaktiga i diskussionerna och dialogen.
– Just möjligheten till dialog mellan de inblandade är en av de främsta vinsterna. Ingen information faller mellan stolarna och en diagnos kan ställas snabbare och en vårdplan upprättas, säger Mona Olofsson och får medhåll av Kurt Boman som tillägger
– Dessutom sparar såväl läkare som patient mycket tid med den här metoden. Vanligtvis tar en remissundersökning med ultraljud på hjärtat en timme för läkaren. I detta fall är det ultraljudsoperatören som gör undersökningen och den avslutande specialistkonsultationen minskas till ungefär11 minuter, säger han
Internationellt intresse
Efter publiceringen i JACC har intresserade läkare från andra delar av världen hört av sig till det västerbottniska forskarteamet. Både Kurt Boman och Mona Olofsson säger att fattiga länder och länder med stora avstånd mellan städer skulle vinna mycket i vårdkvalitet genom konceptet med distansundersökning.
– På det här sättet kan även människor i fattiga länder få specialistvård. Vi har fått förfrågningar både från Hong Kong och USA. Och metoden är ju egentligen inte särskilt komplicerad, säger Mona Olofsson.