Nyhet -
Snart OS – Skellefteåtrio håller längdlandslaget i toppform
Visste du att tre ledare med stark Skellefteåkoppling arbetar runt längdlandslaget just nu? Tränaren Stefan Thomson, naprapaten Mattias Hallberg och fysioterapeuten Johan Steinwall ser till att hålla åkarna i toppform denna viktiga OS-säsong.
– Att förknippas med framgångarna i Skellefteå AIK har haft stor betydelse för mig, både som person och för min karriär. Att idag få arbeta med våra yttersta elitskidåkare och utveckla dem är en dröm som förverkligas, säger Stefan.
Längdlandslaget är ett av Sveriges mest folkkära landslag och genom åren har profilerna i de vita dräkterna skapat stort engagemang i de svenska stugorna. Stefan Thomson klev på jobbet som tränare för längdlandslaget 2018 och har fått uppleva vilket intresse som finns för sporten.
– Man har börjat förstå hur stor skidåkningen är i Sverige. Det pratas skidor överallt, jag märker på människor jag träffar att engagemanget är stort i både med- och motgång och tittarsiffrorna är höga när vi tävlar, säger han.
Välsedd är också Svt:s dokumentärserie ”Bäst när det gäller”, där tittarna får följa ledarna och åkarna i längdlandslaget på nära håll under VM-säsongen 2020–2021. Ett upplägg som Stefan initialt var skeptisk till.
– Ett tv-team skulle följa oss hela tiden och jag var rädd att det skulle påverka vår verksamhet och ta energi från åkarna. Men de i tv-teamet var skickliga, så vi märkte inte av dem så mycket. I början var det svårt att slappna av, men efter någon vecka så tänkte vi inte på att vi hade mikrofoner på oss. På gott och ont. Det skulle bli en dokumentär och de lyckades bra med att skildra vår vardag. De som gillar skidor får se det arbete vi lägger ner och det låter som att människor som sett dokumentären tycker om den. Det är kul, säger Stefan.
Han är jämtlänning och kommer ursprungligen från Hammarstrand, cirka tio mil från Östersund. Han tävlade själv i skidåkning som ung, men när han blev antagen till både skid- och löpgymnasiet som 16-åring valde han det sistnämnda.
– Jag tyckte egentligen att skidor var roligare, men jag gjorde bättre resultat i löpning så därför valde jag det. Jag elitsatsade på löpningen i många år och hade som bäst någon topp tio-placering på SM, säger han.
Stefan Thomson och de andra i längdlandslaget spenderar upp emot 200 dagar per år tillsammans.”Resan med AIK stor del av mitt liv”
Parallellt med uppdraget i längdlandslaget driver han kliniken Stefan Thomson Active Rehab i Piteå. Han är också fystränare för Skellefteå AIK, en roll han haft sedan 2008. Sedan dess har klubben etablerat sig i toppen av SHL, bärgat två SM-guld och tagit sig till final totalt sju gånger.
– När jag kom till Skellefteå AIK fick jag utrymme och resurser från sportchefen Lasse Johansson att förändra fysträningen och jag kom in i ett roligt läge där den över lag var något underutvecklad specifikt mot ishockeyn. Att bryta en kultur och öka träningsmängden möttes inte bara med öppen famn, men det har alltid kittlat mig att våga utmana och det har gjort mig bra på det jag gör. Vi gjorde stora förändringar i fysträningen och jag vågar säga att Skellefteå AIK blev ledande inom det gebitet. Vi fick ett försprång, vilket tvingade andra lag att ändra sina träningssätt, säger Stefan och fortsätter:
– Resan med Skellefteå AIK har varit fantastiskt rolig. Den är en stor del av mitt liv och kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat.
Kompletterar varandra
I Skellefteå AIK har Stefan jobbat sida vid sida med naprapaten Mattias Hallberg, som blev en del av ledarteamet kring längdlandslaget förra säsongen.
– Vi funkar jättebra ihop och det känns som att jag har med mig en familjemedlem i längdlandslaget nu. Det är roligt att vi även får göra den här resan tillsammans. Mattias är otroligt skicklig på det han gör, säger Stefan.
40-årige Mattias är född i Karlskoga, men växte upp i Skellefteå. Han tog examen från Naprapathögskolan i Stockholm 2006 och hade redan under studierna börjat arbeta med elitidrottslag. När han flyttade hem till Skellefteå igen 2008 jobbade han först med Sunnanås lag i Damallsvenskan samt Skellefteå AIK:s juniorer en säsong innan han började i herrlaget där han är kvar än idag.
– Jag och Stefan har kamperat ihop mycket och båda två vill driva på och utveckla idrottarna vi arbetar med. Stefan sätter träningsupplägget och nivåanpassar och jag bidrar med min förmåga att se signaler hos utövarna när belastningen börjar bli för tung. Ett mycket bra samarbete där vi kompletterar varandra, säger Mattias som även driver Skellefteå Rygg & Ledklinik.
Han berättar att han går all in så fort han tar sig an något. För att få förståelse för hur träningen belastar kroppen har han själv genomfört de flesta fyspassen i Skellefteå AIK.
För en skidåkare handlar träningen såklart mycket om löpning och skidåkning och därför har Mattias nu försökt träna som dem, men med en anpassad nivå utifrån sina egna förutsättningar, för att sätta sig in i hur det belastar kroppen. Han har sprungit mycket och utmanat sig själv i skidspåren när snön lagt sig på marken.
– Jag hade inte förstått hur pass hög kapacitet som åkarna har. Jag tycker att jag är ganska vältränad och hoppade in på ett av deras hybridpass vid ett tillfälle. De hade åkt rullskidor i 2,5 timme och skulle sedan springa i 1,5 timme. Jag var bara med på löpningen, men trots att det rörde sig om ett lättare pass för dem så kunde jag ändå inte hänga med, säger Mattias.
Mattias Hallberg har haft många timmar på skidorna sedan han började arbeta med längdlandslaget. Detta för att sätta sig in i hur träningen belastar kroppen.
Tuffa laguttagningar
Stefan konstaterar att det är en komplex situation att arbeta med längdlandslaget.
– Vi ska bygga ett lag av individer som tävlar mot varandra och som konkurrerar om samma platser och därför är sammanhållningen jätteviktig, för blir det splittringar så når vi inte bra resultat. Vi spenderar upp emot 200 dagar per år tillsammans och då måste det vara en bra miljö att vistas i, säger Stefan och fortsätter:
– De tuffaste situationerna är laguttagningarna. Vi lever nära åkarna och vet vilket slit de lägger ner. Vi önskar dem all framgång, men alla får inte åka.
En annan situation som kräver flexibelt ledarskap är när den ena åkaren firar en framgång och den andra inte når förväntat resultat.
– Det är tufft. När ett lag vinner är alla glada, men när en av våra åkare firar ett VM-guld, så sitter samtidigt en annan och är besviken. Det blir en speciell situation när alla möts i bussen efteråt. Men vi har resonerat så att man måste få vara glad med den som vunnit, framgång får inte kvävas. Sen är det viktigt att stötta de som är ledsna också. Vi försöker hitta en anpassning som tillgodoser behovet hos alla åkare, säger Stefan och Mattias fyller i:
– Det gäller att lära känna individerna så att man vet vad de olika personerna mår bra av och vad de vill ha i olika situationer. När jag var med på VM i Oberstdorf ifjol hade jag inte hunnit etablera en relation till åkarna och då var det svårt att veta hur jag skulle bemöta dem efter en tävling. Nu vet jag hur de vill ha det – om jag ska prata med dem eller inte.
”Förmånlig arbetsmiljö”
I höstas anslöt den tredje ledaren med Skellefteåkoppling till längdlandslaget. I september följde 36-årige fysioterapeuten Johan Steinwall med på höghöjdslägret i franska Font Romeu, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.
– Det är en väldigt inspirerande miljö att arbeta i och man blir otroligt ödmjuk inför det jobb som idrottarna lägger ner. Sedan får man nypa sig i armen ibland, för det är inte varje dag som man får arbeta på en glaciär eller i en fin dal eller backe. En väldigt förmånlig arbetsmiljö, säger han.
Johan är född och uppvuxen i Skellefteå, men bor idag i Göteborg där han till vardags arbetar på Ortho Center IFK-kliniken. Precis som Stefan och Mattias har han arbetat med flera lag och idrottare på elitnivå, men skidsporten är ny för honom.
– Jag har inte arbetat med skidåkare tidigare, så jag har fått sätta mig in i hur de tränar för att förstå deras belastning. Varje enskild åkare ligger på träningstimmar som nästan motsvarar en halv startelva i fotboll och den volymen gör att man får tänka annorlunda kring rehabiliteringen. Åkarna har en hög kravbild och till en början var det pirrigt innan man hade lärt känna dem och hittat sin plats i gänget. Det gäller att vara lyhörd, anpassa sig och ge allt för att det ska bli bra, säger Johan.
Stefan konstaterar att Johan kommit in bra i laget.
– Första gången vi träffades så klickade det direkt. Johan är en otroligt kompetent och ödmjuk person som ständigt vill bli bättre och det gillar jag. När man är på den här nivån måste man ha personer som aldrig blir nöjda och sådan är Johan. Han söker ständigt nästa steg och är lätt att jobba med så det känns jättebra att han kommit in i längdlandslaget, säger Stefan.
Det är inte varje dag man får arbeta på en glaciär eller i en fin dal eller backe. En väldigt förmånlig arbetsmiljö, konstaterar Johan Steinwall.”Goda förutsättningar i Skellefteå”
Stefan har många gånger stakat fram i spåren på Vitberget och han tycker att skidåkarna har goda förutsättningar i Skellefteå.
– Skellefteå borde kunna vara en större plantskola för skidsporten än vad platsen är idag. Spåren på Vitberget är otroligt fina och vid stora tävlingar får de idel beröm från både åkare och ledare, säger Stefan och får medhåll av Mattias och Johan.
– Det är fantastiskt fina spår på Vitberget och de gör ett magiskt jobb som håller i gång det så pass länge med konstsnöspåret tidigt på säsongen, säger Mattias.
– Det är få förunnat att ha den vintersäsong som garanteras i Skellefteå. Vitberget erbjuder fantastiskt bra fritidsmöjligheter och jag vet också att det finns gott om eldsjälar som är ute och drar spår i bostadsområdena runtom i Skellefteå, säger Johan.
”Många har tajmat formen bra”
Under januari görs de sista förberedelserna inför OS i Peking. Den 16 januari samlades längdlandslaget i italienska Seiser Alm, som är en klassisk uppladdningsort inför viktiga mästerskap. Där tränar åkarna på liknande höjd som de senare ska tävla på i OS. Den 27 januari åker längdlandslaget vidare till Peking och den 5 februari gör de entré på OS-scenen då damernas skiathlon står på schemat. Stefan har höga förhoppningar på truppen.
– Jag vill inte prata om antal medaljer, men under VM i Oberstdorf ifjol tog vi sju och målet är att vara ett snäpp bättre än vad vi var då. Och det har vi förutsättningar att vara med den här gruppen. Vi har många unga åkare och det finns mycket att bygga vidare på och det gör det så spännande, säger han.
Mattias ser fram emot sitt första OS.
– Jag är fascinerad över atleterna och den träning som krävs och det är häftigt att allt ställs på sin spets vart fjärde år. Att få vara med på resan och påverka är det som driver mig att fortsätta och den delen är minst lika häftig som att vara med på plats, säger han.
Johan står på en så kallad long list och är med andra ord reserv till OS. Han ska vara beredd att rycka in med kort varsel om någon i ledarteamet som åker med till Peking råkar ut för sjukdom. Han tror att det kan bli ett riktigt roligt OS för svensk del.
– Vi har många spännande åkare som har en positiv trend inför OS. Många har tajmat formen bra och lyckas de bibehålla den så kan det bli ett riktigt framgångsrikt mästerskap, säger han.
Johan Steinwall och Mattias Hallberg tillsammans med kollegan Johan Sandberg.