Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Evelina Fahlesson, Kommunalråd i Skellefteå presenterade Rönnbärets stipendiater 2024  under en ceremoni på Campus Skellefteå.

Stiftelsen Rönnbäret stödjer hållbarhetsforskning i Skellefteå

Stiftelsen Rönnbäret, som har som syfte att främja forskning och högre utbildning i Skellefteå och har beviljat medel på sammanlagt 1 700 000 kronor till en rad projekt som knyter an till Society Expo 2026 och årets utlysning av Rönnbäret är riktat mot kunskap, metoder och miljöer som bidrar till en hållbar och attraktiv plats. #campusskellefteå #skellefteå

Evelina Fahlesson delar ut Rönnbärets stipendier under Campus & Co morgonmöte i Campus Showroom.

Stiftelsen Rönnbäret delar ut drygt 1 miljon till fem forskningsprojekt i Skellefteå

Evelina Fahlesson, Kommunalråd, Skellefteå kommun, presenterade årets stipendiater som tillsammans beviljats 1 miljon kronor för att förverkliga projekt inom en rad forskningsområden rörande aktuella forskningsprojekt med koppling till Umeå universitet och Luleå tekniska universitet och RISE på Campus Skellefteå. Dessa tilldelas medel från Stiftelsen Rönnbäret.

Silvia Valentinova Yilmaz Dalgin och Yones Mohammadi. Foto: Tilda Olofsgård

De fick uppleva hur det är att jobba och leva i Skellefteå

Hur är det att jobba, bo och leva i Skellefteå? Det fick deltagare i Relocate-projektet från Stockholm och Malmö prova på under några dagar i mars. Under resan till Skellefteå fick de lära känna staden och träffa potentiella arbetsgivare.

Skellefteå parasportförenings Leif Andersson hoppas på många lag i sin klass. Foto: Patrick Degerman

Inkluderande cup siktar mot att bli störst i världen

Under månadsskiftet april–maj i år avgörs första upplagan av Skellefteå Floorball Cup. 25 olika klasser för dam-, herr-, ungdoms-, företags- och parasportlag gör den till världens mest inkluderande innebandycup. Ambitionen är att även den ska bli den roligaste och på sikt också världens största.

Jakob Gardelin, Martin Ingemarsson, Diana Alistar och Eh Soe möttes på Campus Skellefteå och är alla aktiva inom studentföreningen. Foto: Patrick Degerman

Campusfamiljen – att hitta hem i Skellefteå

Hur är det att lämna vänner och familj för studier i en helt ny stad? Vännerna Eh Soe, Martin Ingemarsson, Diana Alistar och Jakob Gardelin kommer alla från olika delar av Sverige och möttes på Campus Skellefteå.

- Studentlivet här är sjukt kul! Många är aktiva i föreningen och man blir väldigt tajta, säger Martin Ingemarsson.
Närmare 90 procent av alla studenter på Campus Skellefteå

Skoterklubben med eldsjälar som gärna sladdar efter

Skoterklubben med eldsjälar som gärna sladdar efter

Karavanen av snöskotrar ringlar sig genom det drömlika vinterlandskapet i skogarna utanför Lövånger. Skoterleden känns som en välplogad Europaväg – ett resultat av det stora engagemang med lederna som Lövånger Skoterklubb är känt för. Vi följde i snöröken efter ett hängivet gäng skoterentusiaster till det lokala smultronstället där kaffeelden alltid brinner.

Elin Burström valde att anställa Mats Bergqvist trots att han inte hade någon erfarenhet av branschen.

Så fick Mats jobb utan rätt branscherfarenhet: "Vi ser till rätt människa istället"

Hur navigerar man som företag för att hitta kompetent personal i ett Skellefteå där kampen om nya medarbetare är stenhård?

Scandic vågade tänka i nya banor och rekryterade Mats Bergqvist från Svenska kyrkan som nu studerar Scandics interna ledarskapsutbildning.
– Vi vill hellre bygga och stärka individen än att stirra oss blinda på ett CV. Det är människan som är viktig, säger Elin Burs

Maria Neves och Lizandro Quevedo och deras familj har hittat rätt i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman

Kockparet från Peru och Portugal hittade sitt hem i Skellefteå

Kockarna Lizandro Quevedo och Maria Neves hade länge funderat på att lämna Göteborg för en mindre stad. Och när Lizandro i slutet av 2021 såg att Skellefteå kommun sökte kockar gick det fort. Han skickade in en ansökan, blev uppringd dagen därpå och sedan blev både han och Maria erbjudna jobb i Skellefteå kommuns kök.

Timon Lundström började jobba på Bryggargatan redan innan han tog studenten.

Bryggargatan utbildar och rekryterar gymnasieelever för att klara rekryteringsbehovet


Bryggargatan har ända sedan starten 2011 erbjudit restaurangelever praktik och extrapass samtidigt som de går på gymnasiet. Ungdomarna utbildas och får större ansvar i köket i takt med att kompetensen växer.
– Restaurang- och livsmedelsprogrammet har varit vår rekryteringsbas i alla år och vi har kompetens för att utbilda eleverna. Bara de är inspirerade och redo att göra sitt bästa varje

Fler utbildningar än någonsin på Campus Skellefteå

Fler utbildningar än någonsin på Campus Skellefteå

Antalet utbildningar på Campus Skellefteå fortsätter att öka. Med glädjande beskedet från Myndigheten för Yrkeshögskolan att hela 14 utbildningar kan starta upp i Skellefteå till hösten. Detta innebär 13 helt nya utbildningar (11 Yh-utbildningar och 2 universitetsutbildningar) på Campus Skellefteå med sammantaget 52 utbildningsinriktningar i Skellefteå.

Visa mer

En plats för stora idéer

Har du en passion, dröm eller idéer du vill förverkliga?

I Skellefteå finns ovanligt bra förutsättningar för alla människor att tänka nya tankar och välja sin egen väg. Här hittar du mycket av det som gör Skellefteå till den plats vi är. Och inspiration och verktyg i det stora arbetet med att sprida bilden av oss.

Välkommen till en plats som ger tid och utrymme åt det mest värdefulla - alla människors idéer. Vi har plats för ännu fler.